Bakan Eroğlu, Kyoto'yu imzalamayan ABD ve Türkiye'nin kaldığını ve 160 ülkenin taraf olduğunu belirterek, "Bizim taraf olmamamız birtakım sıkıntılar meydana getiriyordu. Yapılan görüşmelerde biz 'özel şartlarımızın dikkate alınması kaydıyla' maddesini koydurduk. Dolayısıyla bu bizim için rahatlatıcı oldu. Ve 1990 yılındaki emisyon miktarına göre azaltım ya da başka ülkelere bu konuda destek mecburiyetimiz ortadan kalktı. " dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu'nda, Kyoto'ya taraf olmanın ne getirip ne götürdüğünün ele alındığını bildiren Eroğlu, "Neticede taraf olmamızın şu anda 2012 yılın sonuna kadar bize herhangi bir mükellefiyet yüklemediği, zaten bizim özel şartlarımızın olduğu ve en azından Kopenhag ve Varşova'da yapılacak görüşmelerde müzakere masasına oturmak için buna taraf olmamızın faydalı olacağı anlaşıldı.
Geçtiğimiz cuma günü ben bir yazı ile Dışişleri Bakanlığı'na ben yazıyı gönderdim. Pazartesi günü de bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Kurula arzettim ve taraf olmamızın uygun olduğu anlaşıldı ve Başbakanlık tarafından da perşembe günü yüce Meclis'e sevk edildi" diye konuştu.
Hayırlı olmasını temenni eden Eroğlu'nun konuşması salondaki alkışlarla kesildi. "Taraf olmamız gerekiyordu" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:
"Diğer ülkelerden 'Niye taraf olmuyorsunuz? İklim değişikliğinin ehemmiyetini kavrayamıyor musunuz, hiçbir mükellefiyet almayacak mısınız?' şeklinde sorulara muhatap oluyorduk" Bakan Eroğlu, Türkiye'nin bugüne kadar Kyoto içerisinde yer almamış olmasına rağmen bir çok alanda çevre hakkında faaliyetler yürüttüklerini ve özellikle yenilenebilir enerji alanında çalışma yaptıklarını anlattı.