Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 3A’nın teorik ömrünü tamamladığını ve yerine geçecek yeni uydu için hazırlıklara başlandığını duyurdu. Yeni uydunun tamamen yerli ve milli olacağını, gelişmiş yeteneklere sahip olacağını belirten Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir dönemece girdiğini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN UZAY YOLCULUĞU VE TÜRKSAT’IN BÜYÜYEN UYDU FİLOSU
Türkiye’nin uzay yolculuğunun 1994 yılında Türksat 1A ile başladığını hatırlatan Uraloğlu, şu anda uzayda aktif olarak görev yapan Türksat’a ait 6 haberleşme uydusunun (3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A) bulunduğunu ifade etti.
Türksat 6A’nın çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Bakan, şu açıklamalarda bulundu:
"İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A, tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve üretildi. Şu anda testlerinde son aşamaya geldik ve çok kısa süre içinde hizmet vermeye başlayacak. Böylece Türkiye, haberleşme uydusunu kendi üretebilen sayılı ülkelerden biri olacak."
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle birlikte ilk kez aynı anda 6 uyduyu işletmeye başlayacaklarını ve aynı boylamda 4 uydunun görev yapacağını belirtti. Bu gelişmenin Türkiye’nin uydu haberleşme alanındaki küresel rolünü daha da güçlendireceğini söyledi.
TÜRKSAT 3A’NIN ÖMRÜ TAMAMLANDI, YERİNE YERLİ VE MİLLİ UYDU GELİYOR
Bakan Uraloğlu, Türksat 3A uydusunun teorik ömrünü tamamladığını ve mevcut durumda birkaç yıl daha kullanılabileceğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
"Türksat 3A şu anda uzaydaki en eski uydumuz. Yerine geçecek yeni uydu için hazırlıklar başladı ve bu uydunun tamamen yerli ve milli olmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda yeni uydunun çok daha gelişmiş teknolojik yeteneklere sahip olmasını planlıyoruz."
Uraloğlu, uzay teknolojilerine yapılan yatırımların, Türkiye’nin gelecekteki konumunu belirleyecek kritik adımlar olduğunu vurgulayarak, Türksat’ın bu alanda kapasitesini her geçen gün artırdığını ifade etti.
TÜRKİYE, UYDU VE UZAY ÇALIŞMALARINDA KÜRESEL OYUNCU OLMA YOLUNDA
Türksat’ın 2021’den sonra üç yeni haberleşme uydusunu uzaya göndermesi, Türkiye’yi bu alanda öne çıkaran ülkelerden biri haline getirdi. Bakan Uraloğlu, dünyada 3-4 yıl içinde 3 haberleşme uydusu fırlatabilen çok az sayıda ülke bulunduğunu ve Türkiye’nin de bu gruba dahil olduğunu belirtti.
Bakan, Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarını değerlendirirken şu sözleri kullandı:
"Son 30-40 yılda Türkiye, uzay ve uydu teknolojileri alanında büyük atılımlar yaptı. Ancak özellikle son 20 yılda bu çalışmalar yoğunlaştı. Özel sektörün de ilgisi artıyor ve yeni projeler geliştiriliyor. Bugün sadece Türksat değil, birçok firma uzay alanında çalışmalar yürütüyor. Yakın gelecekte Türkiye, uzayda çok daha farklı bir konumda olabilir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...