Bakan Tüzmen, dünya ekonomilerindeki son gelişmelerle ilgili olarak AA'ya yaptığı değerlendirmede, dünyada bütün ülkelerde enflasyonun arttığı bir döneme girildiğini bildirdi.
Bu durumun Türkiye'yi de etkilediğini kaydeden Tüzmen, ''Türk sanayicisi, ihracatçısı bir süreden beri ucuz ara malı ithalatıyla maliyetleri düşürdü. Ancak şimdi, yeni bir döneme girdik. Bütün ülkelerde enflasyon artıyor. İthal ettiğimiz ara malların fiyatları artıyor. Bu da üretimde maliyetleri artırıcı bir sonuç doğuruyor. Yani Türkiye enflasyon ithal etme dönemine girdi'' dedi.
Amerika'dan, Avrupa'dan, Uzak doğu'dan, Orta doğu'dan üreticilerle temas halinde olduklarını, bu bölgelerin ekonomilerini yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:
''Birçok ülkede enflasyon rakamları yüzde 20'lere doğru yükseldi. Türkiye'nin en büyük ara malı ithalatı yaptığı Çin gibi uzak doğu ülkelerinde, enflasyon yükseliyor. Bu durum doğal olarak bizi de etkiliyor. Bizim maliyetlerimizi yükseltiyor. Önümüzdeki dönem, hesaplar buna göre yapılmalı. Artık enflasyon ithal etmeye başladığımız dikkate alınmalı. Bu gerçekler hesaba katılarak programlar yapılmalı.''
-''TEHDİT, FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR''-
Türkiye'deki gelişmelerin dünya ülkelerinden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Tüzmen, iyi bir hesap yapılması ve doğru bir program uygulanması halinde, tehdit gibi görünen bu durumun bir fırsat haline gelebileceğini bildirdi.
Bakan Tüzmen, Türkiye olarak petrol fiyatlarında ve gıda ürünlerinde görülen aşırı artış nedeniyle, artı gelir elde eden ülkelerin Türk ihracatçısı ve müteahhitleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
DTM olarak, bu ülkelere yönelik projeler geliştirdiklerini ifade eden Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:
''Dünyada yaşanan gelişmeler karşısında proaktif hareket etmemiz gerekiyor. DTM, İGEME, Eximbank ve İhracatçı Birlikleri olarak bizim yaptığımız da bu. Ülkelerdeki gelişmeleri onların taleplerini günü gününe izlemeye çalışıyoruz. İhracatçılarımızın nasıl davranmaları gerektiği üzerine taktikler geliştirip, onlara aktarıyoruz. Global krizden, hangi ülkenin ne kadar etkilenebileceğini, hangi ülkelerin avantajlı olacağını inceliyoruz ve ona göre çalışmalar yapıyoruz. Bölgemizdeki ülkelerle ürün paylaşımı modelleri yaratma çabalarımızı sürdürüyoruz.''
-''YÜKSEK ENFLASYON, YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE SIKINTI YARATIYOR''-
Bakan Tüzmen, ''dünyada yaşanan yüksek enflasyon eğiliminin yurt dışında iş alan Türk müteahhitlerinin işlerini nasıl etkilediği sorusunu'' da şöyle yanıtladı:
''Bu konu önemli bir konu. Firmalarımız büyük projeler aldılar. Bu projeler bir kaç yılda tamamlanacak projeler. Ancak ihaleden sonra yapılacak işlerin ana girdisi olan demir, çimento gibi ürünlerin fiyatları çok büyük oranda arttı. Bu durum ihalenin yapıldığı günlerde öngörülemeyen bir durumdu. Şimdi bu durum sıkıntı yaratıyor. Düşünün Dubai'de milyar dolarlık iş almışsınız. Birkaç yıl sürecek bir iş. Bu ülkede enflasyon yüzde 20'lere yükselmiş. Demir fiyatları katlanmış. Tabi bu durum sıkıntı yaratıyor.
Müteahhitlerimiz enflasyonun ihale fiyatına eklenmesi için girişimlerde bulunuyor. Bizler de gittiğimiz ülkelerde bu konuda müteahhitlerimize destek olmaya çalışıyoruz. Ortaya çıkan durumu o ülkenin yetkililerine anlatıp, soruna çözüm bulmalarını istiyoruz.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...