Tunus'ta Yasemin Devrimi sonrası iktidarı bırakıp Suudi Arabistan'a kaçan Zeynel Abidin Bin Ali ile Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sonunu adı yolsuzluğa bulaşmış eşleri hazırladı. Şimdi buna benzer bir son Ürdün Kralı Abdullah'ı tehdit ediyor. Ürdün'de ilk defa 36 aşiret lideri bir araya gelerek Kraliçe Rania'yı yolsuzlukla suçladı.
Kraliyet Ailesi'ni eleştirmenin 3 yıl hapisle cezalandırılmasına aldırış etmeyen 36 aşiret lideri bu hafta yaptıkları ortak açıklamada Kral Abdullah'a çağrıda bulunarak, 'Kraliçe'nin ailesine verilen hazine arazileri geri alınsın. Bu topraklar Ürdün halkına ait' dedi. Uluslararası AFP haber ajansına açıklama yapan ve ismini açıklamayan bir Ortadoğu uzmanı, Tunus ve Mısır'daki son gelişmelerin, Ürdün halkını cesaretlendirerek, şimdiye kadar sadece kulağa fısıldanan eleştirilerin artık yüksek sesle dile getirildiğini belirtti. Uzman, Ortadoğu'da şimdiye kadar Arap halkının liderlerinden korktuğunu ancak artık liderlerin, halktan çekindiğini vurguladı. İsmini açıklamayan bir aşiret yöneticisi, geçtiğimiz hafta aşiret liderlerinin Ürdünlü yetkililer tarafından çağrılarak, özellikle uluslararası basına verecekleri demeçlerde dikkatli olmaları konusunda uyarıldıklarını belirtti.
'EŞİNİ VE AİLESİNİ DURDUR'
Aşiret yöneticisi, 'Biz hala Haşimi saltanatına sadığız ancak Kral Abdullah, eşi Raina ve ailesini artık durdurmalı. Aksi takdirde Haşimi saltanatı tehlikeye girer' dedi. Aşiret liderleri açıklamalarında Ürdün'de otorite boşluğu yaşandığını, gün geçtikçe işadamlarının daha büyük bir kısmının yolsuzluğa buluştığı uyarısını da yaptı.Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmaları sonrasında Ürdün'de de halk sokağa çıkmış ancak Kral Abdullah'ı eleştirmek yerine, hükümetin yolsuzluğa bulaştığı eleştirisi yapılmıştı. Kral Abdullah halkın bu tepkilerine kulak vererek başbakanı görevden almış ve yeni başbakanın siyasi reform ve anayasa değişikliklerini en kısa zamanda yapacağını söylemişti.
Ürdün'de halkın yüzde 40'ını aşiretler oluşturuyor. Aşiretler geçtiğimiz yüzyılda siyasi krizler yaşandığında Haşimi Saltanatı'nı desteklemekten vazgeçmemişti. Ancak 6.3 milyon nüfusa sahip olan Ürdün'de halkın azımsanmayak bir kısmı Filistin kökenli. Kral Abdullah, 1993'te prensken Filistin kökenli Raina ile evlendi. İktidara geldikten sonra Filistinlilerin ülkede her alanda etkinliği arttı. Sadece 2005-2010 yılları arasında Kraliçe Rania, 78 bin Filistinliye Ürdün vatandaşlığına geçmesi için yardım etti.(akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...