BDDK’nın hazırlığı devam eden yeni taslağında, Avrupa’da olduğu gibi, Türkiye’deki yabancı bankalarda Türk yönetici zorunluluğu yer alıyor
EKONOMİNİN büyümesi ve satın almaların da etkisiyle Türkiye’de yabancı bankaların sayısının hızla artması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) harekete geçirdi. Bankacılık sektöründeki yeni ortaklık yapısına uygun kurallar getirmeye hazırlanan BDDK’nın yeni düzenlemeleri içerisinde, sektörü daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için Türk yönetici çalıştırma zorunluluğu da yer alacak.
HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
YABANCILARIN Türk bankacılık sistemindeki payının artması üzerine çalışma başlatan BDDK, önümüzdeki dönemde ‘mütekabiliyet (karşılıklılık)’ esası kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalara ‘Türk yönetici’ çalıştırma şartı getirmeye hazırlanıyor. Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankalara Türk yönetici çalıştırma zorunluluğu getirilmesine ilişkin proje, henüz hazırlık aşamasında. Konuyla ilgili düzenleme, görüşe açılan Bankalar Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısında yer alacak.
Yeni düzenleme BDDK’ya yeni yetki verilerek yapılacak. Tasarıda BDDK’ya, Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarla ilgili kararlarda, bankaların yerleşik bulundukları ülkelerde ‘yabancı bankalara’ uygulanan hükümlere göre hareket etme yetkisi veriliyor. BDDK bu yetki çerçevesinde, Türkiye’deki yabancı bankalardan, Türk yönetici çalıştırma şartını yerine getirmelerini isteyebilecek.
HÜSEYİN ÖZAY
Ziraat Bankası’ndaki Sona örnek alındı
BDDK, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok gelişmiş ülkelerde, yabancı bankalara uygulanan ‘açık ve gizli’ yaptırımları inceledi. Türk bankalarına, yurtdışındaki işlemleri sırasında uygulanan yaptırımlar da araştırıldı. Bu doğrultuda, Türkiye’deki yabancı bankalar için de benzer uygulamalar yapılması kararlaştırıldı. Söz konusu model halen Almanya’da uygulanıyor. Almanya’da faaliyette bulunan yabancı bankalara, Alman vatandaşlarının dışında yönetici atanamıyor. Örneğin Ziraat Bankası’nın, Almanya’daki iştiraklerinin Genel Müdürlüğü’nü Hans Michael Sona yürütüyor.
18 yabancı sermayeli banka var
2007 sonu itibariyle Türkiye’deki banka sayısı 50. Bu bankaların 33’ü mevduat, 13’ü kalkınma ve yatırım bankası, 4’ü ise katılım bankası. Mevduat bankalarından 3 tanesi kamu, 11 tanesi özel ve 18 tanesi ise yabancı sermayeli bankalardan oluşuyor. 2006 yıl sonuna göre şube sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 54, özel sermayeli mevduat bankalarında 43, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 3 adet arttı.
(Star)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...