İşini kaybeden işsizlere maaş ödemek amacıyla 7 yıl önce kurulan, ancak birçok işsizin yararlanamadığı İşsizlik Sigortası Fonu'nda "harcama" dönemi başlıyor. Hükümetin hazırladığı yeni istihdam paketine göre, istihdam amacıyla Fon'dan 5 yıl içerisinde 9 milyar 295 milyon YTL kaynak çekilecek. Böylece yılda 700 bin kişiye iş sağlanacak. İşsizlik Fonu, kurulduğundan bu yana biriken 32 milyar YTL'lik kaynağın sadece 1 milyar 588 milyon YTL'sini harcayabilmişti.
Kaynak bulunamadığı için uzun süredir gündeme getirilemeyen istihdam paketi nihayet açıldı. Bütçeye getireceği yük nedeniyle kadın ve genç istihdam teşvikinden bile vazgeçilme noktasına gelinen paket, "atıl" bekletildiği eleştirilerine hedef olan İşsizlik Fonu formülüyle aşıldı. İşsizlere yapılacak maaş artışından yeni istihdama sağlanacak teşviklere kadar, paketteki hemen her madde için gereken kaynak Fon'dan karşılanacak. İşte Fon'un katkı sağlayacağı istihdam alanları:
NEREYE NE KADAR?
Eğitime 270 milyon YTL: Sigortalı işsizlerle, Fon'dan yararlanma hakkı edinememiş sokaktaki işsizlerin işe girişini kolaylaştırmak amacıyla mesleki eğitim verilecek. Bunun için, Fon'a kesilen yıllık yaklaşık 900 milyon YTL'lik devlet payının yüzde 30'u olan 270 milyon YTL kullanılacak. Bu rakam yüzde 50'ye yani 450 milyon YTL'ye kadar çıkabilecek.
GAP'a 6.8 milyar YTL: İstihdam deposu olarak görülen GAP yatırımlarının hayata geçirilmesi için, bugüne kadar devletten kesilen tüm prim ve bunların nemaları toplamından elde edilecek bundan sonraki faiz geliri kullanılacak. Bugüne kadar devletin ödediği 3.5 milyar YTL’lik prime ilaveten yaklaşık 4.7 milyar YTL faiz elde edildi. Dolayısıyla 8 milyar 237 milyon YTL nemalandırılacak. Bu yolla yıllık 1 milyar 358 milyon, 5 yılda da 6 milyar 790 milyon YTL kaynak sağlanacak.
Genç ve kadınlara 1.2 milyar YTL: 18-29 yaş arasındaki gençlerle, yaş şartı olmaksınız kadın istihdam eden işverenin primi de Fon'dan karşılanacak. 5 yılda kademeli uygulanacak bu teşvikten gençler için 5 yılda 700 milyon YTL, kadınlar için de 455 milyon YTL kaynak gerekiyor. 5 puana 4 milyar YTL: İşveren sigorta priminden yapılacak 5 puanlık indirimin maliyeti ise Hazine'ye yüklendi. 5 puanlık indirimin yıllık maliyeti 4 milyar YTL tutuyor.
Bugün
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |