Etrafta uçuşan pek çok diyet tavsiyelerinin arasından hangisinin size uygun olduğunu nereden bileceksiniz? Yağı ele alalım, senelerce bize öcü gibi tanıtıldı yağ ve yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları ve obezitenin sebebi olarak gösterildi. Fakat bilimsel araştırmalar yağın pek çok faydasının olduğunu kanıtladı.
Yağ Kısa Sürede Kötü Şöhret Kazandı.
Dr. David Perlmutter'ın kitabı ''Grain Brain''de, önceden insanların beslenme düzeni, &75 yağ, %20 protein, %5 karbonhidrat şeklindeymiş. Fakat şimdi, &60 karbonhidrat, %20 protein, %20 yağ şeklinde bir beslenme düzenine sahibiz. Dr. Perlmutter, şu anki bilinen, dikkat dağınıklığı, depresyon, kaygı bozukluğu, kronik baş ağrıları ve Alzheimer daha dahil olmak üzere pek çok rahatsızlık, vücuttaki ve beyindeki karbonhidratlar tarafından tetiklenen, enflamasyonlardan kaynaklandığını söylüyor.
Geçtiğimiz şu son 50 yılda iki katına çıkan ve yaygınlaşan obezite, diğer çalışmalara göre, çok fazla yağ tüketmekten kaynaklanmıyor aksine kolayca bulunabilinen, şeker ve karbonhidratlardan kaynaklanıyor ve buna meyvelerin içindeki glikoz da dahil.
Aşırı glikoz vücudumuz da yağ olarak depolanıyor. Gary Taubes kitabı ''Eğer insanlar sigarayı bulmasalardı, akciğer kanseri çok nadir görülen bir hastalık olacaktı, Aynı şekilde, eğer çok fazla karbonhidrat tüketmeseydik, obezite de çok nadir görülen bir rahatsızlık olacaktı.'' diye belirtmiş.
Dolayısıyla yağ, inanışın aksine suçlu değil. Peki neymiş bu yağ tüketiminin yararları?
1. Yağ, beyin sağlığı için önemli.
Beyin dokusunun &60'nın yağdan yapıldığını biliyor muydunuz? Yağı az bir beslenme düzeni, beyninizin düzgün çalışmasını sağlayacak materyalleri sizden çalar. Burada sadece Omega 3 ve bazı yağ asitlerinden bahsetmiyoruz (ki bu yağlar, somon ve fındıkta kolayca bulunuyor). Bazı doymuş yağları da bunun içine atmak gerekiyor. Fakat bu yağlardan yıllar boyunca uzak durmamış söylendi buna hayvansal yağlar da dahil.
A,D,E ve K vitaminleri suda çözülmez ve taşınması için yağa ihtiyaç duyar ve bu vitaminler sizin hayati organlarınızın ve beyninizin sağlıklı olması için gereklidir.
D vitamini, Alzheimer'a, Parkinson'a, depresyona ve diğer beyin hastalıklarına olan eğilimi azaltıyor ve Omega 3'te bilişsel işlevinizi ve ruh halinizi daha iyi bir seviyeye getiriyor.
2. Yağ, akciğerlerinizin düzgün çalışmasını sağlar.
Akciğerlerimizin neredeyse tamamı doymuş yağdan oluşan bir madde ile kaplı. Premature doğmuş bebeklerde bu madde eksik olduğundan onlara sürfaktan denilen bir şey ile akciğerlerinin düzgün çalışmasını sağlanılıyor.
Yeterince doymuş yağ tüketmezsek, ciğerlerimiz risk altına girebilir. Bazı araştırmalar şimdi, doymuş yağların az tüketimiyle, astım arasındaki bağlantıyı araştırıyorlar.
3. Yağ bağışıklık sisteminizi destekler.
Dr.Michael ve Dr.Mary Eades kitapları ''Good Calories; Bad Calories'' te, tereyağında ve hindistan cevizinde bulunan doymuş yağ, bağışıklık sistemimizde büyük bir yere sahip olduğunu '' eğer yeteri miktarda doğmuş yağ tüketmezseniz, akyuvarların, virüs ve bakterileri tanıma ve onları yok etme özelliğini engellenmiş olur.'' diyerek belirtmişler.
4. Yağ, en geniş organınızı sağlık tutar.
Yağ, hücreler duvarlarında bulunur ve derimiz pek çok hücreden oluşur. Düzgün yağ tüketimi olmazsa, derimiz kurur ve çatlamaya başlar ki bu da pek çok enfeksiyona davetiye çıkarır.
5. Yağ kalbinize iyi gelir.
Pek çok araştırma, bu son 50 yılda bize sakınmamız gerektiğini söyleyen doymuş yağların yararı üzerine yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi, Pasifik Adaları'nda yaşayan ve hindistancevizi yağı üzerinden beslenme düzeninin yüzde 60'ı oranında yağ tüketimi gerçekleştiren insanlarda özellikle hiçbir kalp rahatsızlığı görülmediğini ortaya çıkarmış.
Yağ, karbonhidratlardan daha fazla enerji sağlar. Hatta iki katı diyebiliriz, gram başına 9 kalori veren yağa karşı gram başına 4 kalori veren karbonhidrat. Yani vücudunuzun enerjisini sağlarken aynı zamanda daha az yemenizi ve vücudunuzu daha doymuş tutmanızı sağlayacaktır.
Fakat trans-yağlardan uzak durmalısınız, onlar gerçekten vücudunuz için yararlı değil. Isıtma sırasında hidrojen atomu eklenerek oluşturulan bu doymuş yağlar, size sadece raflarda uzun süre durabilen kötü yemekler sunar.
Kısacası gidin bir avuç ceviz alın ya da zeytin yağı, tereyağ ilehazırlanmış somonunuzun ve sabahleyin içtiğiniz rahatlatıcı bir içeceğin içine katılmış hindistancevizi yağıyla keyfinize bakın.
onedio
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...