E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YALÇIN DOĞAN'IN AKIL ALMAZ CEHALETİ 

Sabah'ın tarihçi yazarı Murat Bardakçı, Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'ı kelimenin tam anlamıyla "madara" etti.

22.03.2007 - 19:42
YALÇIN DOĞAN IN AKIL ALMAZ CEHALETİ

 

 

Ünlü bestekarımız Saadettin Kaynak'ın "Çanakkale Mersiyesini" AKP'nin icat ettiği bir "ilahi" olarak sunan Yalçın Doğan'ı kelemine dolayan Bardakçı, Doğan'ı yerden yere vurdu.

18 Mart'ta Ankara'da bir camiide makamla okunurken gördüğü Mehmet Akif'İn Çanakkale Şehitleri şiirini AKP ikdiranı döneminde icat edilen bir uydurmaca zanneden Doğan, 20 Mart tarihli yazısında şöyle demişti: "Bir şiir duaya, ilahiye dönüştürülerek okunabilir mi? Okunursa, bu ideolojik tavır olmaz mı?"

Bardakçı Doğan'ın bu sorusuna bugün uzun bir yazıyla cevap verdi ve "Hoca, şiiri dua gibi okurken kendine göre yorumluyormuş!
Yapma üstad! Mehmed Âkif'in Çanakkale Şehidleri şiiri bestelenmiştir, senin TV'den dinlediğin eser bu bestedir ve Türk Müziği'nin gayet önemli bir ismine, Sadeddin Kaynak'a aittir. Hani "Çile bülbülüm", "Yanık Ömer" yahut "Leylâ" gibi çok meşhur yüzlerce şarkının bestekârı olan Sadeddin Kaynak var ya, işte ona... "Dua" zannedip "AKP'den sonra moda oldu" dediğin eserin tam adı "Segâh Çanakkale Mersiyesi"dir ve senelerden buyana okunur, durur! Dolayısıyla, sözkonusu bestenin "ideolojik icra" ile bir alâkası yoktur ama, Sadettin Kaynak'ın eserini AKP'ye bağlamanın, kendi kültüründen uzak kalmakla çoook yakın münasebeti vardır!" dedi.

Bardakçı, Doğan'a bir öneride de bulundu: "Yalçın Doğan bir daha müzik konusunda yazacağı zaman "ilâhi gibi şiir" yahut "ideolojik tavır" yorumlarına girmeyip eli kalem tutan her "Türk aydını" gibi Hande Yener'den, Gülşen'den, Şebnem Ferah'tan, Norah Jones'tan veya Kylie Minogue'dan bahsetse ve hem beni, hem de sizi uğraştırmasa... "

Bu arada, açıklığa çıkması gerekn bir noktayı da bir tespit edelim: Yalçın Doğan, söz konusu yazısında AKP'nin şiiri 3 senedir ilahilerştirmesinin "herkesin dikkatini çekriğini" yazıyor. Şimdi merak etmemek elde değil: kim bu herkes? Yalçın Doğan dışında başkaları da bu saçmalığa düşen gerçekten var mı? Biz, olmadığını ümit edelim. Ümit ediyoruz ki, kendi kültürüne uzaklıktan hız alan ideolojik damaga vurma merakının, sadece Yalçın Doğan'la sınırlı kalacağı günleri görelim.

(ÇANAKKALE MERSİYESİ'NİN İCRASINI SEYRETMEK İÇİN TIKLAYIN!)

İşte, Murat Bardakçı'nın Yalçın Doğan'a ayar verdiği yazı ve Yalçın Doğan'ın unutmak isteyeceği iki gün önceki yazısı...

Sadeddin Kaynak'ın eserini AKP ilâhisi zanneden yazar
MURAT BARDAKÇI - SABAH - 22 MART 2007

Çanakkale şehidlerini anma gününde bir 'cami hocasının' Mehmed Âkif'e ait meşhur şiiri okuma biçimi, Yalçın Doğan'ı hiddetlendirmiş. Hiddetinin sebebi, hocanın şiiri şiir gibi değil; dua, ilâhi gibi okumasıymış.
Yalçın Doğan, önceki gün köşesinde şiirin böyle dua gibi okunmasının AKP döneminde başladığını yazıyor, bu işin törenlere ruhani bir hava vermek için yapıldığını söylüyor ve bunun ideolojik tavır olduğunu iddia ediyordu.
Bestelenmiş olan bazı ünlü şiirler, Yalçın Doğan'a göre pop yahut Türk Müziği olarak okunabilirlermiş ama Çanakkale Şehidleri şiiri için bu mümkün değilmiş. Zira, ortada yine onun ifadesiyle "herhangi bir beste de yokmuş, orkestra da". Hoca, şiiri dua gibi okurken kendine göre yorumluyormuş!
Yapma üstad! Mehmed Âkif'in Çanakkale Şehidleri şiiri bestelenmiştir, senin TV'den dinlediğin eser bu bestedir ve Türk Müziği'nin gayet önemli bir ismine, Sadeddin Kaynak'a aittir. Hani "Çile bülbülüm", "Yanık Ömer" yahut "Leylâ" gibi çok meşhur yüzlerce şarkının bestekârı olan Sadeddin Kaynak var ya, işte ona... "Dua" zannedip "AKP'den sonra moda oldu" dediğin eserin tam adı "Segâh Çanakkale Mersiyesi"dir ve senelerden buyana okunur, durur! Dolayısıyla, sözkonusu bestenin "ideolojik icra" ile bir alâkası yoktur ama, Sadettin Kaynak'ın eserini AKP'ye bağlamanın, kendi kültüründen uzak kalmakla çoook yakın münasebeti vardır!

Eserin bestekârı anlatıyor
Oldu olacak, eserin besteleniş öyküsünü de, bizzat bestekârın ağzından nakledeyim:
Kaynak, "Ben, Mustafa Kemal'imizi, umumi harbin sonunda ihtiyat zabitliğim sırasında Diyarbakır'da tanıdım" diye başlıyor. "İstanbul Dârülfünunu'nda (Aman dikkat Yalçın Bey! 'Dârülfünun' ideolojik bir terim falan değildir, 'üniversite' demektir) talebe iken, Çanakkale muharebesi büyük muzafferiyet ile neticelenmişti. Onun heyecanını, kahraman ordumuzun bu büyük zaferini daima hürmet ile yâdeylediğimiz günlerdi. Mehmed Âkif, bu büyük zaferi 'Çanakkale Şehidlerine' şiiri ile terennüm etmişti. Bu, bir 'mersiye' idi.
Yıllar geçti, birgün Atatürk'ün Çanakkale muzafferiyetine dair sözleri bir gazetede yayınlanmıştı. İşte, o heyecan ile Mehmed Âkif'in 'Çanakkale Şehidleri' için yazdığı şiiri hemen besteledim. Bu besteyi yaparken duyduğum heyecanı unutamam..." (Hasan Oral Şen'in 'Sadeddin Kaynak' isimli kitabından).
Belki biraz teknik izahat olacak ama, işin bir başka tarafı daha var:
Bizde, bir şiirin müzik olarak icra edilebilmesi için, önceden bestelenmesi şart değildir. Usta bir okuyucu, herhangi bir şiiri istediği anda doğaçlama yahut eski tâbiri ile irticâli denen şekilde nağmeli olarak okuyabilir.

Gazel de mi dinlemediniz?
Batı'nın emprovizasyon dediği bu iş aynı zamanda besteciliktir ve nağme giydirilen şiir, artık bestelenmiş sayılır. Bu şekilde melodi ile okunan şiirler, konularına göre gazel, kaside, mersiye yahut na't gibi isimler alırlar. 15. asır şairi Süleyman Çelebi'ye ait bir nazım, yani şiir olan Mevlid de bu tarz icranın örneklerinden biridir ve mevlid okuyan hâfızlar "önceden bestelenmiş" bir eseri okumamakta, "önceden yazılmış bir şiiri", o anda bestelemektedirler.
Üstelik sadece şiirlerin değil düzyazıların, hattâ Yalçın Doğan'ın yazdıklarının bile böyle nağmeyle ve irticâli olarak okunmaları mümkündür!
Kaldı ki, Çanakkale Şehidleri'nin Yalçın Doğan'ın "ilâhi" zannettiği şekilde, yani nağmeyle okunması öyle üç senelik falan değil, şiirin yazılışından buyana devam eden 90 küsur yıllık bir âdettir. Âkif'in mısraları hatimler yahut mevlidler bir tarafa, konserlerde ve fasıllarda bile aşk şarkılarının arasında gazel niyetine okunmuştur ve hâlâ da icra edilmektedir.
Ne kadar sıkıcı bahisler değil mi? Yalçın Doğan bir daha müzik konusunda yazacağı zaman "ilâhi gibi şiir" yahut "ideolojik tavır" yorumlarına girmeyip eli kalem tutan her "Türk aydını" gibi Hande Yener'den, Gülşen'den, Şebnem Ferah'tan, Norah Jones'tan veya Kylie Minogue'dan bahsetse ve hem beni, hem de sizi uğraştırmasa...

:::
:::
:::
:::
YALÇIN DOĞAN NE YAZMIŞTI?
:::

Şiir dua gibi okunur mu?
YALÇIN DOĞAN - HÜRRİYET - 20 MART 2007

MODA üçüncü yılını dolduruyor.

18 Mart Çanakkale şehitlerini anma gününde, herkesin dikkatini çeken bir olay yaşanıyor.

Kürsüye çıkan bir hoca, evet bir hoca, sanıyorum, Ankara'da bir caminin hocası, Mehmet Akif'in ünlü destanını, ünlü şiirini, Çanakkale Şehitleri şiirini, şiir olarak değil, dua gibi, ilahi gibi okuyor.

Bu üç yıldır, yani AKP döneminde, Çanakkale'de 18 Mart anma gününde tekrarlanıyor. Çanakkale Şehitleri şiiri dua gibi, ilahi olarak okunuyor. Önceki gün de, böyle oluyor.

Bir şiir duaya, ilahiye dönüştürülerek okunabilir mi? Okunursa, bu ideolojik tavır olmaz mı?

BESTESİ YOK

Bu soruyla birlikte, akla şu geliyor. Ünlü şairlerin, ünlü şiirleri zaman zaman Türk Musikisine, zaman zaman pop müziğe uyarlanıyor, besteleniyor ve söyleniyor. Örneğin, Yahya Kemal'in, Orhan Veli'nin bazı şiirleri besteleniyor ve okunuyor. Ama, bes-te-le-ni-yor.

Ortada bir şiir, musiki anlamında, bir güfte var. Bu güfte, bestelenerek bir müzik parçasına dönüşüyor. Daha sonra bir orkestra eşliğinde çalınıyor. Ve bir şarkıcı bunu söylüyor. İster pop müzik, ister Türk Müziği olarak.

Oysa, Çanakkale Şehitleri şiirinin dua ya da ilahi gibi okunmasında herhangi bir beste yok, orkestra yok. Bir hoca, şiiri kendine göre yorumluyor ve dua gibi okuyor.

Çanakkale Şehitleri de, bestelensin, bir orkestra çalsın, okunsun, tamam. Ama, bu biçimde okumak, törenlere ruhani bir hava vermek, içine ideolojinin karıştığı bir bakış.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turktime’ın Şamil Tayyar İle Medya Ve Siyaset Dünyasını Sarsan Röportajı
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Son günlerin en çok konuşulan gazetecilerinden ...
Kanal 6'nın Patronu Ahmet Özal Turktime'a konuştu
(ÖZEL-TALAT ATİLLA) El değiştirdiği söylenilen Kanal 6 televizyonu yönetim ...
Mehmet Barlas da Turktime'a konuştu: Dündar ve Güldemir Polemiği Düşünce olarak kalsaydı
(Turktime-Ersin Tokgöz) Emin Çölaşan ve Uğur Dündar’dan sonra Sabah Gazetesi ...
 
Uğur Dündar da Turktime'a Konuştu
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Ufuk Güldemir eleştirdi, O hep sustu. Medya peşinden ...
VATAN CİNER’E SORDU: HANİ BELEDİYE İLE İŞİNİZ OLMAZDI?
Bugün İstanbul'da 5 tünel projesi için ihale var. Ön elemeyi geçen şirketlerden ...
TRT’DE BÜYÜKANIT SORUŞTURMASI
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın ABD gezisindeki basın toplantısını ...
 
HALK DALKAVUKLUĞU HER ZAMAN SATAR, BUNU DA EN İYİ MEDYADAKİ ESKİ SOLCULAR YAPAR!
(ERSİN TOKGÖZ-TURKTİME) İETT arazisinin satılmasıyla ...
AKIL ALMAZ OLAY! BİR TV TEMSİLCİSİ, İCRACI BAKANLIĞIN DEMİRBAŞINDA KAYITLI OLAN DEVLET MALI YAĞLI BOYA TABLOYU GÖTÜRDÜ!
(ÖZEL-TALAT ATİLLA) Ankara’da basın tarihine geçecek ...
GAZETEPORT GELİYOR
Vatan Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci'nin kurduğu gazeteport.com'un ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
Torku Konyaspor
yunanistan
PETROL
1. Lig
ygs soru ve cevapları
Murat Yıldırım
Yeni Zelanda
ygs 2015