Geçtiğimiz haziranda "Tünelin ucundaki ışık araba da olabilir." diyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son gelen verilerin ardından tünelin ucundaki ışığın güneş ışığı olma ihtimalinin arttığını söyledi. Yılmaz, bankanın 2010 yılı baz senaryosunda IMF ile anlaşma olmayacağını esas aldıklarını kaydetti.
Türkiye'nin küresel ekonomik krizden çıktığına dair işaretler güçleniyor. Son günlerde gelen olumlu ekonomik verilerin ışığında konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomideki daralmanın azalarak devam ettiğini belirterek çıkış sürecinin başladığını söyledi. Düzelmenin yavaş ve kademeli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yılın son çeyreğinde artı büyüme beklediklerini aktardı. Geçtiğimiz aylarda "Tünelin ucunda ışık var ancak bu karşı yönden gelen aracın farı da olabilir." şeklindeki sözleri yankı bulan Yılmaz'a göre, tünelin ucundaki ışığın güneş ışığı olma ihtimali artıyor. Merkez Bankası'nın gelecek yıla ilişkin politikasını açıklayan paranın patronu, 2010 yılı senaryolarında IMF anlaşmasının olmadığını söyledi. Anlaşmanın olması halinde resmin ortaya çıkacağını aktaran Yılmaz, görüşmelerin devam ettiğini hatırlattı. Başkan Yılmaz, "IMF'den kaynak gelmezse bu faizleri artırır mı?" sorusuna "Toplam borç belli. Bunun ne kadarının devlet ne kadarının da özel sektör tarafından karşılanacağı ortada. Yıl içerisinde IMF ile anlaşma olmaz ve borç çevirme oranları yükselirse bu faizler üzerinde baskı oluşturur." cevabını verdi. Görüşmelere ilişkin belirsizliğin ilanihaye devam etmeyeceğinin altını çizerek evet ya da hayır deneceğini kaydetti.
Şubat 2001 krizi sonrasında kamu bankaları ve TMSF'nin bünyesindeki bankaların borçlanma ihtiyaçlarının azaltılması çerçevesinde 14 milyar TL'lik Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alan Merkez Bankası krizin izlerini siliyor. 10 Aralık 2009 itibarıyla bankanın portföyünde 8 milyar liralık DİBS kaldığını bildiren Başkan Yılmaz, "Bunun 5 milyar TL'lik kısmının vadesi 10 Mayıs 2010'da, birer milyar TL'lik kısmının ise 10 Temmuz, 10 Eylül ve 10 Aralık 2010 tarihlerinde vadeleri gelecektir. Böylece 2001'deki krizin Merkez Bankası bilançosu üzerindeki izleri silinmiş olacak." dedi. 2010'da ikincil piyasadan DİBS portföyü oluşturacaklarını belirten Yılmaz, piyasadaki likiditenin artacağını kaydetti. DİBS alım işlemlerinin toplamının 8 milyar lira civarında olması öngörülüyor.
Kriz sürecinde Türkiye'nin kredi notunu iki puan artıran Fitch'in kararını değerlendiren Başkan Yılmaz, kararın gecikmiş olduğunu söyledi. Reyting kuruluşlarının kredibilitesinin son dönemde sorgulanır hale geldiğini aktaran Yılmaz, "Krizde onların da tuzu biberi var. Kredibilitesi düşük olanlara yüksek not verdiler." diye konuştu. Dün başlayan asgari ücret görüşmelerine de değinen Yılmaz, orta vadede insanların refah seviyesini yükseltmek için büyüme ve mali istikrarın öncelikli olduğunu vurguladı.
2010'da para ve kur politikası nasıl olacak?
Enflasyon hedeflemesi devam edecek.
Hedeften sapılırsa hükümete mektup yazılacak.
Belirsizlik aralığı her iki yönde 2 yüzdelik puan olacak.
Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek.
Kurlarda sağlıksız fiyat olması durumunda müdahale edilecek.
Yabancı para zorunlu karşılık oranları artırılabilecek.
Türk parası zorunlu karşılık oranlarında esneklik.
Günlük döviz alım ihaleleri devam edecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...