Toplam nüfusunun 55 bin olduğu tahmin edilen Afrika penguenleri, Darıca Hayvanat Bahçesi'nde üremeye devam ediyor.
Darıca Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, AA muhabirine, penguendenince akla ilk başta kutup bölgesinde yaşayan imparator penguenlerin geldiğini belirtti.
Dünyada 17 tür penguen yaşadığını aktaran Aydın, bunların birçoğunun da Afrika kıtasında sıcak iklimde yaşayan penguen türlerinden oluştuğunu vurguladı.
Aydın, Afrika penguenlerinin gözlerinin etrafındaki pembelikten dolayı "gözlüklü penguen" olarak da adlandırıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Afrika penguenlerinin göğüslerinde noktalar var. O noktalar sayesinde onları ayırt edebiliyoruz. Çünkü o noktalar her birinde farklıdır. İnsanlarda bulunan parmak izleri gibi bir benzetme yapabiliriz. Penguenler 20 yıl önce, küresel ısınmanın etkisiyle kitlesel olarak ölmeye başladı. O dönemde bir milyon penguenin öldüğü biliniyor. Günümüzde sayıları gittikçe azalıyor. Biz de burada sayılarını arttırmaya çalışıyoruz. Şu an 4 yeni yavrumuz var. Bunlardan birisine 'Mamuk' ismini verdik. Zonguldak’tan bir ailemiz bu ismi vermişti. Yine ziyaretçilerimiz isim önerisinde bulunabiliyor. Toplamda 28 penguenimiz var."
"Cinsiyetlerini belirlemek için üreme dönemlerini bekliyoruz"
Aydın, penguenlerde, diğer kuşlarda olduğu gibi cinsiyet ayrımı yapmanın zor olduğunu ifade etti.
Penguenlerin derilerinin, çok kalın olduğu için endoskopi yöntemini de kullanamadıklarını kaydeden Aydın, " Afrika penguenlerinde cinsiyetlerini belirlemek için üreme dönemlerini bekliyoruz. Dişiler, üreme anlarında barınaklarına geçerek kuluçkaya yatıyorlar ve babapenguen de kapıda bekleyerek dişinin isteklerini bir bir yerine getiriyor. Yalnız bu üreme dönemlerinde geçerli oluyor. Bir sonraki dönemde başka bir dişiyle yuva kurabiliyorlar. Yani çok fazla sadık değiller. Doğal yaşamda da erkekler dişi için mücadele edebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Afrika penguenlerinin, nesillerinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ülkemizde de sadece Darıca Hayvanat Bahçesi'nde koruma altında tutuluyorlar. Burada belirli dönemlerde yeni nesiller de getiriyoruz. Çünkü akraba eşleşmeleri sakıncalı olabiliyor. İki yılda bir yeni nesil getirerek gen korumasını da sağlıyoruz. Yılda 7-8 tane yavru alabiliyoruz ama bunların hepsi yaşamıyor. Bu yıl 4 tanesi yaşamına devam edebiliyor. Doğduklarında kafa kısmı siyah oluyor. Yavaş yavaş rengi açılıyor ve beyazlıklar geliyor. Yaklaşık 3 ay sonra tamamen anne ve babanın etkisinden çıkıyor."
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...