E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Her iki kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor 

Orta yaşın üzerindeki her iki kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Sosyal yaşamı kısıtlayan, psikolojik sorunlara yol açan idrar kaçırma problemi için farklı tedavi yöntemleri mümkün.

21.04.2025 - 22:26
Her iki kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, “İdrar kaçırma tedavi edilebilir bir sağlık sorunu. Her yaşta görülebilmekle birlikte, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Orta yaş üzerindeki her 2 kadından 1’i bu sorunla mücadele ediyor” dedi.

Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kadınlarda üriner inkontinans yani idrar kaçırmanın kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama hali olarak tanımlandığını söyleyerek, “Bu durum hem fiziksel hem de psikolojik anlamda önemli problemlere yol açıyor. Sosyal yaşamı kısıtlayabiliyor, hijyen sorunlarına sebep olabiliyor ve kadınların kendine olan güvenini zedeleyebiliyor. İdrar kaçırmanın yaşla birlikte görülme sıklığının artmaktadır. Her yaşta görülebilmekle birlikte, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Orta yaş üzerindeki her 2 kadından 1’i bu sorunla mücadele ediyor” diye konuştu.

TEDAVİ SORUNUN NEDENİNE GÖRE BELİRLENİYOR

İdrar kaçırmanın tek bir türü olmadığını, bu nedenle doğru tanının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, “İdrar kaçırma, farklı tiplerde karşımıza çıkabiliyor. Stres tipi inkontinans, öksürme, gülme, egzersiz gibi karın içi basıncını artıran durumlarda istemsiz idrar kaçırma ile karakterizedir ve genellikle pelvik tabandaki destek yapıların zayıflamasıyla ilgilidir. Sıkışma tipi (urge) inkontinans ise, aniden gelen tuvalet ihtiyacıyla birlikte idrarı tutamama durumudur. Bu, mesane kaslarının istemsiz kasılmasıyla oluşur. Miks tip inkontinans ise her iki tipin bir arada görüldüğü tablodur” diye konuştu.

DOĞRU TANI DOĞRU TEDAVİYİ GETİRİYOR

İdrar kaçırma şikâyetiyle başvuran hastalarda detaylı bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ural, “Hastanın öyküsünü dikkatle almak, kullandığı ilaçları sorgulamak ve ek sağlık problemlerini değerlendirmek çok önemlidir. Açlık kan şekeri, tam idrar tahlili ve kültürü gibi tetkikler yapılmalı; fizik muayene ile anatomik yapı dikkatlice incelenmelidir. Özellikle rahim veya idrar torbasında sarkma olup olmadığı değerlendirilmelidir” dedi.

‘TEDAVİ MÜMKÜN, ÇÖZÜM ÇOK YÖNLÜ’

İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, “Tedavi kişiye özel olarak planlanmalı. Yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler, mesane eğitimi, medikal tedaviler ve cerrahi seçenekler tedavi sürecinde değerlendirilir. Ayrıca PRP ve lazer uygulamaları da günümüzde etkin olarak kullanılmaktadır. Uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekir. Kadınlar bu durumu kader gibi görmemeli. Yaşam kalitesini etkileyen, ancak çözülebilir bir sağlık probleminden bahsediyoruz. Erken başvuru ve doğru değerlendirme ile çok sayıda hasta konforlu bir yaşama yeniden kavuşabiliyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
sağlık , üroloji , idrar , araştırma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarpıcı araştırma: Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!
İspanyol bilim insanlarının geliştirdiği yeni kan testi, Alzheimer hastalığını ...
Uzmanlar yanlış teşhise karşı uyardı: Baş ağrısı mı, migren mi?
Nöroloji Uzmanı Dr. Figen Şensoy, “Her baş ağrısı migren değildir fakat ...
Gözünüzdeki damarlar, demansın ilk sinyalini verebilir
Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, gözünüzün ...
 
Uzmanı uyardı: Bu aylara dikkat! Yediğiniz tavuk zehirli olabilir
Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, özellikle ilkbahar ve yaz ...
Ailelere 'topuk kanı testi' uyarısı
Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı ...
Uzman isim açıkladı: O besin kalp dostu
Harvard Tıp Fakültesi Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu Kardiyovasküler ...
 
42 yıldır annelik sevinci yaşatıyor
42 yıldan bu yana ebelik yapan Özgül Çetin, doğum yaptırdığı annelerle ...
O hastalığın sessiz belirtileri: Görmezden mi geliniyor?
Böbrek hasarının görünen belirgin özellikleri erken teşhis ve tedavi için ...
Bakanlıktan yeni karar: Planlı sezaryenlere yasak!
Sağlık Bakanlığı, özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
fransa
Acun Ilıcalı
AB
ölüm haberi
İsveç
ütopya
Beycan ÜÇKARDEŞ
haşim kılıç