Alman Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Cengiz Uzun, domuz gribinin artık salgın durumundan mevsimsel grip durumuna geçtiğini, ancak bunun virüslerin tamamen yok olduğu, ciddiyetini kaybettiği anlamına gelmediğini bildirdi.
Uzun, yaptığı yazılı açıklamada geçen aylarda tüm dünyayı salgın alarmına geçiren domuz gribinin Türkiye'de de büyük paniğe neden olduğunu ve yaklaşık altıyüz kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını hatırlattı.
Salgının son bulmasıyla Sağlık Bakanlığının açılan kriz merkezlerini kapatmaya başladığını ifade eden Uzun, şunları kaydetti:
''Domuz gribi salgını çok daha büyük boyutlara varmadan azaldı. Ancak mevsimsel grip normal seyrinde devam etmektedir. Geçmiş yıllarda mevsimsel gribe neden olan grip virüsleri başka iken artık domuz gribi virüsü bu virüslerin yerini almıştır. Diğer bir deyişle domuz gribi artık salgın durumundan mevsimsel grip durumuna geçmiştir. Ancak bu virüslerin tamamen yok olduğu, ciddiyetini kaybettiği anlamına gelmemektedir. Her an farklı virüsler ortaya çıkabilir ve salgınlara yol açabilir.''
Virüslerin kışın daha etkin olduğunu, özellikle kış aylarında solunum yollarında enfeksiyona yol açan birçok virüs bulunduğunu kaydeden Uzun, soğuk algınlığı ve nezle olarak adlandırılan bu enfeksiyonun belirtilerini burun akıntısı, burun tıkanıklığı, halsizlik, hafif ateş, boğaz ağrısı ve öksürük olarak sıraladı.
Dr. Uzun, solunum virüsleri ile oluşan enfeksiyonların ciddi hastalık tablosuna genellikle yol açmadıklarını ancak çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle bozulmuş olanlarda ve sigara içenlerde hastalığın daha uzun sürebildiğini belirtti.
Solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüslerden korunmak için özel bir aşı bulunmadığını ifade eden Uzun, birçok bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi el hijyenine dikkat etmenin bu tür enfeksiyonlardan da korunmaya yardımcı olduğunu dile getirdi.