TTB heyetine göre, “mutsuz, geleceğinden umutsuz” hekimler, yatkınlık da varsa madde kullanımına yöneliyor. Hekimler haklarındaki her şikâyetin soruşturmaya dönüştürülmesinden de bıkmış. Sorunların sadece Erzurum’a özgü olmadığını vurgulayan TTB 2. Başkanı Özdemir Aktan, “Türkiye’deki sağlık ortamı artık sağlık çalışanlarını boğuyor” dedi.
TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya ve Ağrı Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Heval Bozdağ’dan oluşan heyet, Erzurum Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nihat Çimen ile birlikte hastanede hekimler ve yöneticilerle görüştü. TTB heyetinin görüşmeler sonrasındaki ortak değerlendirmesi şöyle: “Ölümler arasında bağlantıyı net bir şekilde kurmak mümkün değil ama sağlık çalışanları arasında depresyonun, psikolojik rahatsızlıkların, yoğun çalışma şartları sebebiyle fiziki rahatsızlıkların arttığını ve tüm bu etkenlere bağlı olarak madde kullanımında artış olabileceğini de söylemek mümkün. Hekimler üzerinde bir toplumsal baskı da var. Son dönemde hekimlere yönelik ortaya atılan olumsuz söylemler, halkta yaratılan hekimler ‘çok para kazanıyor’ algısı, mecburi hizmet dolayısıyla parçalanmış aileler ve gelecek kaygısı hekimleri depresyona sürüklüyor. Hastanedeki ölümlerin ve bunlara sebep olan etkenlerin münferit olarak değerlendirilmesi hata olur.”
‘İlaca erişim kolay’
Heyette yer alan TTB 2. Başkanı Özdemir Aktan, ölen hekimlerden ikisinin anestezide kullanılan bir ilacı aldıklarına dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının bu tür ilaçlara erişiminin çok kolay olduğuna işaret eden Aktan, “Maalesef hastanelerde bu tür ilaçlar kontrollü olarak saklanmıyor” dedi. Erzurum’daki üç olayın birbirinden bağımsız gibi düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Aktan, “Bir hekim mutsuzluğu olduğu ortada” dedi. Ölen hekimlerden birisinin anestezist, birisinin kalp damar cerrahı, birisinin de acil servis uzmanı olduğuna dikkat çeken Aktan, “Her kesimdeki, düzeydeki hekim ve sağlık çalışanı durumdan ve gelecekten umutsuz. Bu da maalesef bu tür şeylere yansıyor. Bu stresli ortamda zaman zaman bu tür ilaçlara başvurmak söz konusu olabilir” diye konuştu.
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...