E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Kapatma Davası' İlginç Başlıklarla Dünya Basını'nda 

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haber-yorumda, "ABD, Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerek" ifadesine yer verildi ve ABD hükümetinin Türk demokrasisine yönelik bu saldırıda sessiz kaldığı savunuldu.

19.07.2008 - 01:24
 Kapatma Davası  İlginç Başlıklarla Dünya Basını nda

ALKOL TÜKETİMİ ÖLÇÜ OLSA EN BÜYÜK DEMOKRASİ RUSYA OLURDU

Aliza Marcus ile Andrew Apostolou imzası taşıyan yorumda, ABD'nin bir zamanlar Türkiye'yi Müslüman dünyası için 'demokratik bir model' olarak gösterdiği, ancak Amerikan yetkililerinin şimdi kamuoyu önünde 'bu adli oyunu' kınamakta duraksadığı" kaydedildi.

"AK Parti'ye yönelik 'yasal saldırının' temelinde, Türk toplumunu 'İslamlaştırma'nın' bulunduğu" görüşünü dile getiren yazıda, "Erdoğan gizlice, İslami bir devletin çerçevesini oluşturmaya çalışmakla suçlanıyor. Ancak bu iddialar gerçek değil, fantezi. AK Parti'nin üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmasını, Türkiye'de laikliğin tehlikeye girdiğinin kanıtı olarak görenler bulunuyor. Alkollü içeceklerdeki verginin AK Parti döneminde arttığı ve bunun sonucu alkol tüketiminin yüzde 2.5 düştüğü, kadının iş dünyasındaki sayısal oranının azaldığı, Türk gazetelerindeki reklamlarda kadınların etek boylarının uzatıldığı, her geçen gün daha fazla sayıda kadının başını kapattığı gibi iddialar dile getiriliyor. Fakat görünüş aldatıcıdır. Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı Rusya dünyanın en büyük demokrasisi sayılırdı" ifadelerine yer verildi.

Başını örten kadınlarının sayısının çok arttığı iddiasının, yanlış olduğu iddia edilen yorumda, "Başını örtmeyen kadınların sayısının 1999'da yüzde 27.3, 2006 yılında yüzde 36.5" denildi.

Economist dergisi ise Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı açılan kapatma davasıyla ilgili gelişmeleri "Bayraklar, peçeler ve şeriat" başlıklı bir yazıda inceledi. Dergi, davanın ardında "Türkiye ne ölçüde İslamcılaştı?" sorusunun yattığını belirtiyor ve makalede bu sorunun cevabı aranıyor.

Economist dergisinde yer alan makalede, kapatma davasının açılmasından bu yana Türkiye'de bir kargaşa yaşandığı ve gözlemcilerin AKP'nin kapatılacağına inandığı kaydediliyor. Ancak Economist, savcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın iddianamesinde somut kanıtların olmadığını öne sürüyor. İddianamenin çoğunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının yaptıklarına değil, söylediklerine dayandığı belirtiliyor.

HER MÜDAHALEDEN SONRA İSLAMCILAR DAHA GÜÇLÜ DÖNDÜ

AKP'nin İslami değerleri savunduğunu belirten dergi, buna karşın hiç Kuran'dan esinlenen yasalar geçirmeye çalışmadıklarını vurguluyor ve şöyle devam ediyor, "Ama bunların hiçbiri AKP'ye karşı 'yargı darbesi'ndeki itici güç olduğuna inanılan, Türkiye'nin müdahaleci generallerini etkilememiş gibi gözüküyor. Generaller ve müttefikleri Atatürk'ün laik cumhuriyetinin geleceğinin tehlikede olduğuna inanıyor. Benzer tartışmalar 1996'da İslamcı Refah Partisi iktidara geldiğinde de duyulmuştu. Bir yıl sonra, şu anda AKP'ye yöneltilen suçlamalar nedeniyle kansız, 'kadife bir darbeyle' iktidardan uzaklaştırıldılar. Ama her müdahaleden sonra İslamcılar daha güçlü geri döndü".

Atatürk devrimlerinden, mahalle baskısı tartışmalarına ve Aleviler'in şikayetlerine dek birçok konuya değinen yazının sonunda, adı açıklanmayan üst düzey bir AKP yetkilisinin "Erdoğan laiklere elini uzatmak için çaba harcamış olsaydı, bugünkü noktada olmayabilirdik" sözlerine yer veriliyor. Economist Erdoğan'ın bu anlamda bir kaç şansı da kaçırdığını şöyle belirtiyor, "Bu şansların ilki, AKP geçen sonbaharda, 1980'de generallerin yazdığı anayasanın yerini alacak metni yazarken geldi. Erdoğan laik muhaliflerine danışma zahmetine girmedi. Üniversitelerde türbana izin veren yasa değişikliğini geçirirken de onları yok saydı. Erdoğan'ı eleştirenler büyük seçim zaferinin başını döndürdüğünü söylüyor. Bir AKP milletvekili 'Erdoğan hiçbir öğüt ve eleştiriyi kabul etmiyor. Bir tirana dönüştü" diye fısıldıyor. Dönüşmüş olabilir. Ama bu partisinin kapatılmayı, kendisinin de siyasetten yasaklanmayı hak ettiği anlamına da gelmiyor"

HAYRUNNİSA GÜL: BEN SAÇINIZ SARI DİYE SİZİ YARGILAMIYORUM

Times gazetesi de, Times2 ekinde Türkiye'deki türban tartışmalarını kapak konusu yaptı.

Türkiye'deki laikleri temsil edenlerden, türban takanlara pek çok kesimin görüşlerinin yansıtıldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'le yapılmış bir röpörtaj da var. Gül, röpörtajı yapan Janice Turner'a "Ben sizi sarı saçlarınız var diye yargılamıyorum. Ben başımı örtüyorum, beynimi değil" diyor. Gül, "Türbanın, kadınları takmaya zorlayabileceğiniz bir şey olduğuna inanmıyorum. İran'da öyle yaptılar. Ama Türkiye farklı bir toplum. Bazı ailelerde türban takanlar da, takmayanlar da var. Biz bu farklı tercihlere alışkınız" şeklinde konuşuyor.

SON YILLARDA HIRSLI VE DİNDAR BİR SINIF ORTAYA ÇIKTI

Makaleyi kaleme alan Turner ise, İslam'ın, türban takan kadınların şahsında, zorla değil, ama artan sayılarıyla siyasi iklimi değiştirdiği tespitinde bulunuyor. 30 yıl önce İstanbul'da sadece hizmetçi kadınların ve kenti ziyaret eden köylülerin türban taktığını ifade eden yazar şöyle devam ediyor; "Ama son yıllarda hırslı ve dindar bir orta sınıf yükselişe geçti ve şehirlere yayıldı. Siyasi alandaki sesleri olarak da AKP iktidara geldi ve kendilerine olan güvenleri arttı. Şimdi laikler Starbucks'larda, şık restoranlarda ve en iyi üniversitelerde yanlarında türbanlı kadınların oturduğunu görüyorlar. Artık sadece kentin kendilerine ait bölümlerinde kalmıyorlar."

Times, başyazılarından birini de Türkiye'ye ayırmış. "Türkiye için mücadele" başlıklı yazıda, "Demokrasiye tehdit olan kızgın generaller, türban değil" deniyor. Yazıda "Batılı hükümetler konuyu olduğu gibi, bir yargısal darbe girişimi olarak görmeli. Hukuki dayanakları yetersiz. Başarılı olursa, Türkiye'nin zaten sorunlu olan Avrupa Birliği'ne giriş sürecini raydan çıkarabilir. Birçok AKP taraftarının da sandıklardan umudunu kesmesine yol açabilir." sözlerine yer veriliyor. "Aralarında üst düzey generallerin de bulunduğu kişilerin bu ay toplu halde tutuklanmaları bazıları tarafından keyfi ve otoriter bulundu. Ancak bunun tehlikedeki bir demokrasinin kendisini savunması olarak algılanması daha iyi olur." denen yazıda Başbakan Erdoğan'a yönelik de bazı tavsiyeler dile getiriliyor. Times, Erdoğan'ın eğitimli şehirli kesimleri ve entellektüelleri de yanına alması gerektiği görüşünde ve Başbakan'ın kamudaki atamaları şeffaf ve liyakat prensibine dayanarak yapıp, eğitimli ve şehirli kesimleri de yanında tutması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: NTV

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
BERNA 12 Temmuz 2008 Cumartesi 

Bizler o kadar çok şehit verdik ki bunların umrunda bile değildi.Pkk yı terör örgütü olarak kabul etmemişlerdi.Sizde alın başınıza bu belayı da görün.Gerçi pkk gibi soysuzlardan Almanya da çok var.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın En Yoksul 49 Ülkesi
BM, dünyanın en yoksul 49 ülkesinin sosyal ekonomik yapısını inceledi. ...
OECD'ye Göre Doğru Yoldayız
OECD'nin Türkiye raporunda, hükümetin uyguladığı politikaların istihdamı ...
Sağ Bacak 600, Sol Bacak 500 Bin Sterlin
35 yaşındaki üç çocuk annesi ünlü top model Heidi Klum, bacaklarını toplam ...
 
McCain'e Göre Obama Solcu
ABD başkanlık seçimlerinin cumhuriyetçi adayı John McCain, demokrat rakibi ...
'Tek Çare İran'a Askeri Saldırı'
İsrail İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, İran'a karşı askeri bir saldırı ...
Google, Türkiye'yi Listeden Çıkardı
Son günlerde oldukça gergin devam eden siyaset gündemine de giren Google, ...
 
Obama Dünya Turuna Hazırlanıyor
ABD'de Demokrat Parti'den başkan adaylığını garantileyen Barack Obama, ...
Nazilerin Sır Dolu UFO Testleri
İnsanların en merak ettiği ve hakkında teoriler ürettiği konulardan bir ...
ABD Bayrağı 29 Yılın Ardından İran'a Giriyor
İngiliz Guardian gazetesine göre, ABD 1979'dan beri ilk kez Tahran'a diplomatik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
Euroleague
MERSİN
Bütçe
bodrum
uefa
Numan Kurtulmuş
Slaven Bilic
GİB