Hastanelerin önlerinde ve insanların toplu bulunduğu alanlarda geçen yıl yapılan kampanyalar ile eğitimlerde tespit edilen ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilen 9 kadın, küçük çaplı operasyonlarla üçüncü veya dördüncü aşama meme kanseri olmaktan kurtuldu.
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın programları kapsamında Kırşehir'de geçen yıl 7 bin 500 kolon kanseri, 4 bin 200 rahim ağzı kanseri ve 4 bin 150 meme kanseri taraması yapıldığını bildirdi.
Ücretsiz taramaların birçok hayatın kurtulmasına vesile olduğunu ifade eden Demirbaş, geçen yıl Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) öncülüğünde yaptıkları taramalarda 1 kişide kolon kanseri, 1 kişide rahim ağzı kanseri ve 9 kadında meme kanseri başlangıcı teşhisi yapıldığını belirtti.
Kur'an kurslarında eğitim veriyorlar
Özellikle meme kanseri taramalarının kadınların yaklaşık 15 dakikasını aldığını dile getiren Demirbaş, şöyle konuştu:"KETEM, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi ve sağlık evlerindeki personelimiz ve aile hekimlerimiz, kanser taramalarını bildikleri için bu yaş grubundaki kadınları yönlendiriyorlar. Kur'an kurslarının tamamını ziyaret ederek eğitimler veriyorlar. Kendi aracımızla kadınları KETEM'e taşıyıp tarama yaptırıyorlar. Köylerden, ilçelerden 10-15 kişilik gruplar oluşturulduktan sonra aracımızla aldırarak taramalar yaptırıyoruz. Bu şekilde 4 bin 150 mamografi çekimi yaptık. Bu çekimler içerisinde hiçbir rahatsızlığı olmadan sadece bizim tarama amaçlı yaptığımız çalışmalarda 9 kadında erken meme kanseri teşhisi oldu. Bunlar hep 40 yaş üstündeki kanserin birinci aşamasında tespiti yapılmış kadınlar."
Taramalar hayatlarını kurtardı
Bu yılın başında mamografi cihazı sayısının üçe çıkarıldığını anlatan Demirbaş, "15 dakikalarını verdiler ama belki de hayatları kurtuldu. Bizim sloganımız zaten 'tarama 15 dakikanızı, kanser hayatınızı alır' şeklindedir. Bu hizmetlerin tamamı ücretsiz. Herhangi bir ücret karşınıza çıkmıyor. Bu 9 kişi bizim ilk aşamada yakaladığımız hastalar. Üçüncü bölüme gelen meme kanserleri zaten kendini belli eder. Bizim taramalarda yakaladıklarımız genelde bir ya da ikinci aşamada olanlar. Toplam tarama süresi 15 dakikadır" diye konuştu.
Demirbaş, 30 yaş üstündeki bütün kadınların her 5 yılda bir rahim ağzı kanser taraması, 40 yaş üzeri bütün kadınların da 2 yılda bir mamografi çekimleriyle meme kanseri taraması yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.
Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de kanser taramalarının yapıldığını aktaran Demirbaş, Kırşehir Valiliğinin desteğiyle oluşturulan kanser tarama aracının ilçelerde hizmet vermeye başladığını, bu yıl daha fazla meme kanseri, kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri taraması yapılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
yenişafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...