Sosyalist hükümetin önceki gün açıkladığı 4.8 milyar avroluk Üçüncü İstikrar Paketi’nin ardından dün başlayan gösterilerde bir grup gösterici sabah saat 06.00’da Maliye Bakanlığı’nı işgal etti ve başkentin göbeğinde caddeleri trafiğe kapattı.
Polis Komünist Parti’nin kontrolündeki PAME adlı sendikanın 200 üyesinin Maliye Bakanlığı binası yakınlarındaki bir başka kamu binasına da girdiğini açıkladı. Önlemlerin açıklanmasının ardından başta Selanik olmak üzere çok sayıda kentte gösteriler başladı. Bugün 24 saatlik greve gitmeye hazırlanan Öğretmenler Sendikası Başkanı Dimitris Bratis önlem paketinin adaletsiz olduğunu belirterek ‘Krizin faturasını bizim ödememizi istiyorlar. Yunanlı vergi mükelleflerinin yükü omuzlaması isteniyor’ dedi.
Göstericiler işgal ettikleri Maliye Bakanlığı binasına halkın önlem paketine karşı çıkmasını isteyen ‘Ayaklanın, önlemler geçmesin, yarın herkes greve’ yazılı bir pankart da astılar. Aynı grup geçen hafta da, çalışanların Atina Borsası’na giriş çıkışını engellemişti. Ülkenin en büyük iki sendikası ADEDY (Kamu Çalışanları Konfederasyonu) ve GSEE (İşçi Sendikaları Konfederasyonu) bugün saat 12.00’den itibaren en az üç saatlik iş bırakma ilan etti.
16 Mart’ta genel greve gitmeyi planlayan ADEDY uygulama tarihini gelecek haftaya çekebileceğini belirtti. GSEE yöneticileri de dün yeni protesto eylemlerini görüşmek üzere biraraya geldi. Maaşları dondurulan emekliler dün Atina’da yeniden gösteri yaptı.
Yorgo’nun umudu Angela
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu çalışanlarda, dar gelirlilerde ve emeklilerde şok etkisi yaratan 4.8 milyar avroluk yeni kemer sıkma tedbirlerinin ‘meyvelerini’ almak için Avrupa’nın yolunu tuttu. Papandreu bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Pazar günü de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşecek. Kendisinin gerekeni yaptığına ve fedakarlık sırasınının AB’de olduğuna inanan Papandreu, Almanya ve Fransa’da umduğunu bulamazsa borçlanmak için başka çaresi kalmayacağından IMF’nin kapısını çalacak. Yunan başbakanı önümüzdeki Salı günü de ABD Başkanı Barack Obama ile biraraya gelecek.
Merkel ise Yunan hükümetinin tedbirlerini piyasalar için iyi bir mesaj olarak niteledi. Ancak, Papandreu ile görüşmesinde ekonomik yardımın gündemde olmadığını duyurdu. AB ortalama faizi ile borçlanma peşinde olan Papandreu, Yunanistan’ın yüzde 7 faizle borçlanmaya dayanamayacağını söyledi. Papandreu, muhalefet partileri tarafından ekim ayında yapılan genel seçimler öncesindeki vaadlerinden hiçbirini tutmamakla suçlandı.
Kemer sıkma tedbirlerinin açıklanmasından ve dünya piyasalarındaki olumlu değerlendirmelerden bir gün sonra 5 milyar avro borç için 10 yıllık yeni tahvil satışı gerçekleştirildi. Yunan tahvilleri için talep bir saat içinde 7 milyar avroya ulaştı. Ancak, Yunan tahvillerinde faiz oranı yüzde 6.3 olarak belirlendi. Faiz oranı alınan tedbirlere rağmen hâlâ çok yüksek olarak değerlendirdi.
Yeni kemer sıkma tedbirleri Yunanlılar için yeni bir dönemin başlangıcını oluşturuyor. Yıllardır mart ayı geldiğinde Paskalya bayramını nerede geçirecekleri, nerede eğlenecekleri planları kuran Yunanlılar, artık kredi kartları taksitlerini nasıl ödeyeceklerini, ay sonunu nasıl denk getireceklerini düşünüyor. Örneğin, devlet memuru olan iki çocuk sahibi Kostas Bukas ile eşi Amalia toplam 3 bin avro maaş alıyor. Devlet memurlarının ikramiyelerine ve ek ödeneklerine yapılan kesintilerin yanısıra, KDV oranının arttırılması, benzine ve sigaraya yapılan zamlar ve yeni vergilendirme sistemiyle ceplerine önemli ölçüde eksik maaş girecek. Ailenin reisi Kostas Bukas, “Artık değil paskalya yaz tatili bile hayal. Köyde babamın evine gideceğim” dedi.
Banka batar korkusu
Kemer sıkma tedbirlerinin sadece devlet gelirinin ve tasarrufun artmasına yönelik olduğundan, iç pazarın ve özellikle de bankaların büyük krize girmesinden endişe ediliyor. Atina’da ‘bir banka çökerse ne olur?’ tartışmaları başladı ve kabus senaryolarına yolaçtı.
Hükümet, devlet kontrolündeki bankaların birleşmesi formülüne sıcak bakıyor. Böyle bir gelişmenin özel sektör bankalarını da birleşmeye teşvik edeceği ve ‘banka krizi’ yaşanmasının önlenebileceği belirtildi.
Yunanlı esnaf ve tüccar da tedbirlerin cirolarının tepetakla düşmesine, iç pisayada büyük nakit sıkıntısı yaşanmasına yolaçacağı görüşünde. Atina Sanayai ve Ticaret Odası Başkanı Kostas Mihalos, “Tedbirler tüketimin azalmasını getirecek. Binlerce dükkân kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi. Bu arada Yunan hükümetinin yeni kemer sıkma önlemleri dün Hürriyet’te ‘Yunanistan’a şok..şok,,şok’ manseti ile yayınlandı. Yunanistan’ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea’nın dünkü manşeti de ‘Şok’ oldu. Diğer Yunan gazeteleri ‘3 Mart unutulmayacak gün.. Hayatımızı değiştiren tedbirler’, ‘Allah yardımcımız olsun’, ‘İflastan kurtulmak için hepimiz daha fakir oluyoruz’, ‘Devlet iflas etmesin diye Yunanlılar iflas ediyor’ manşetleri ile yayınlandı.
Bild Akropolis’e 100 milyar avro değer biçti
Alman Focus dergisinin tanrıça Afrodit’i el işareti yaparken gösteren kapağı yüzünden Atina’da kopan gürültü daha dinmeden bu defa Bild gazetesinin ‘Adaları ve Akropolis’i satın’ başlıklı haberi yeni tepkilere yol açtı.
Tepki yağıyor
Bild, Akropolis mabedine 100 milyar avro değer biçti. Gazete, Hür Demokratlar Partisi miletvekili Frank Shefler’in ‘Yunanistan, devlet şirketlerini ve ıssız adalar gibi gayrı menkulleri satışa çıkarsın’ ve Hristiyan Demokrat milletvekili Marko Vandervic’in ‘Eğer AB yani Almanya yardım edecekse, Yunanistan’da karşılık olarak teminatlar vermeli. Birkaç ada iş yapar’ şeklindeki açıklamalarına yer verdi.
Bakan kızdı
Yunan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitris Druças, Bild’in haberini küçümsercesine “Nasihatı duydum. Öylesi öneriler için zaman elverişli değil.
Biz kimseden para yardımı istemedik ” açıklamasında bulundu. Bu arada Yunan medyası tüm bu haberlere ‘Almanlardan kurnaz nasihatlar’ başlıklarını kullandı.
Milli bankada yardım hesabı açılıyor
Yunanistan’da bütçe açığını kapatma çalışmaları çerçevesinde Yunanistan Milli Bankası’nda yardımların toplanacağı bir hesap açılması kararlaştırıldı. Yunan basınının haberine göre, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Meclis Başkanı Filippos Peçalnikos’un konuya ilişkin önerisini kabul etti. Öneri çerçevesinde Yunanistan Milli Bankası’nda hesap açılacağı, toplanan paranın yalnızca devlet borcunun kapatılmasında kullanılacağı belirtildi.
Hesabın yöneticilerinin Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Meclis Başkanı ve Yunanistan Merkez Bankası temsilcisinin olacağı kaydedildi. Banka şubelerine halkı bilgilendirecek afişlerin konmasının planlandığı ve devlet televizyonunda yayımlanmak üzere bir reklam filmi hazırlanmasının gündemde olduğu ifade edildi.
Mouskouri emekli maaşını bağışlıyor
Ünlü Yunan şarkıcı Nana Mouskouri, borç yükü altında ezilen ülkesine yardım amacıyla emekli maaşını devlete bağışladığını açıkladı.
1994-1999 yılları arasında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Nana Mouskouri, buradan aldığı emekli maaşını Yunanistan’a vermeyi ‘vatan borcu’ olarak gördüğünü söyledi.
‘1 cent bile istemiyoruz’
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin Almanya’dan mali yardım değil, siyasi destek istediğini söyledi. Papandreu, Almanya’ya yapacağı ziyaret öncesinde Atina’da Alman Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, spekülatörlerin daha sıkı şekilde kontrol edilmesi çağrısında bulunarak, “Şuna açıklık getirmeme izin verin. Yunanistan Almanlardan 1 cent bile istemiyor” dedi. Finans piyasalarındaki yoğun spekülasyonların Avrupa projesini tehdit ettiğini, bunun son kurbanının da Yunanistan olduğunu belirten Başbakan Papandreu, “Spekülatörler, her gün Yunanistan’ın sırtından milyarlar kazanıyor” diye konuştu. Bu arada Almanya’da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik partisinin bazı üyeleri, Yunanlılara ‘adalarını satmasını’ önerdi.(radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...