Türbanın serbest bırakılmasına karşı 'çatışma' uyarısı içeren sert bir açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP'nin yanısıra MHP hakkında da inceleme başlattı.
AKP ve MHP hakkındaki incelemeler sonrasında Başsavcılık, 'yeterli delil' olduğu sonucuna varırsa, önce soruşturma başlatacak. Sonra, Siyasi Partiler Yasası hükümleri ışığında 'ihtardan', kapatma davasına varabilecek yelpazedeki yasal işlemlerin yapılması yoluna gidilebilecek.
BAHÇELİ'NİN DEMECİ
Başsavcılık, MHP'nin, türbanın ilkokullarda bile serbest bırakılmasına ve türbanlı memura kapı aralayacağı eleştirisi yapılan Anayasa'nın 10. maddesindeki değişiklik teklifi ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin türbanla ilgili demeçlerini de partinin sicil dosyasına koydu.
AKP'ye Özel Kapatma Dosyası
Başbakan Erdoğan'ın türbanı 'siyasi simge' olarak nitelediği konuşması ve Esenboğa'daki "Bir cümleyle çözeriz" sözlerinin çözümü de RTÜK'ten resmi bir yazıyla istendi. Erdoğan'ın, türbanla ilgili bütün açıklamaları ile AKP'li belediyelerin laikliğe aykırı eylemleri de AKP'nin inceleme dosyasında yer alıyor.
Başsavcılık ayrıca, medyaya yansıyan İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesi'nde çalışan türbanlı doktor ve kamu görevlileri ile ilgili görüntüleri de getirtti ve AKP'nin inceleme dosyasına koydu.
50 KLASÖRLÜK DOSYA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya seyahati dönüşünde yaptığı türban yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarının ardından sert açıklamalar yapan Yargıtay Başsavcısı, dün AKP'nin sicil dosyasını incelemek üzere harekete geçti. Türban yasağının aşılması için MHP'nin, anayasanın 10'uncu maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifi ve MHP Lideri Bahçeli'nin türbanla ilgili sözlerini de, MHP'nin sicil dosyasına işledi.
Önceki gün türban konusunda zehir zemberek açıkalamalar yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP'nin sicil dosyasını incelemeye başladı. AKP'nin beyan ve eylemlerini, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası kapsamında değerlendiren Başsavcılık, yeterli delile ulaşırsa “ihtar” talebinden “kapatma” davasına kadar bir dizi yaptırım için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.
SHOW TV'DEN GÖRÜNTÜ İSTEDİ
Yargıtay Başsavcılığı'nın AKP'ye ilişkin incelemesi kapsamında, İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesi'nde çalışan türbanlı doktorların, medyaya yansıyan görüntüleri de değerlendiriliyor. Başsavcılık, türbanlı doktor ve personele ait gizli kamera görüntülerini, SHOW TV'ye başvurarak istedi ve dosyaya koydu.
'VELEV Kİ SİMGE'YE İNCELEME
Yargıtay Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan'ın, “Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün” açıklamasını ilişkin kayıtları da dün RTÜK'e gönderdiği yazıyla istedi.
Başsavcılığın, AKP için başta barolar olmak üzere çok sayıda kişi ve kurumdan yapılan ihbarlarla, medyada çıkan haberleri de incelemeye aldığı öğrenildi.
İŞTE 50 KLASÖR
Yaklaşık 50 klasörden oluşan AKP'nin sicil dosyasında yer alan uygulama ve beyanlardan bazıları şöyle:
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |