Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre, taş ustalığının önemli örneklerinden birisi olan, bilimsel literatürde de yer bulan Alaaddin Cami’deki 800 yıllık Taç kapı, restorasyon çalışmalarının ardından harap edildi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Divriği Darüşşifası'ndaki Taç kapıya benzeyen yapı için Prof. Dr. Ahmet Çaycı, 1994 yılında yazdığı doçentlik tezinde, “Anadolu Selçuklu sonrası ortaya çıkan ve yeni bir arayış içindeki bölgesel hüviyetteki beyliklerin sanat denemesinin nadir örneklerinden biri” demişti.
Restorasyon çalışmalarında yine Hürriyet’te çıkan bir habere göre kapının taşları parçalanmış ve etrafa saçılmıştı. Kaderine terk edilen tarihi yapıyla ilgili haberden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturma açmış, Antalya Koruma Kurulu'nun kararıyla kapının söküldüğü, nitelikli taşların numaralandığını ve depoya kaldırıldığı iddia edilmişti.Ancak o dönem restorasyonun ihale edildiği firma projeden çekilmiş, bu yılın Mart ayında yeni bir ihale ile 14.01.2018 tarihine kadar bitirilmesi vaadiyle proje, 480 bin liraya Boyut Grup Restorasyon şirketine verilmişti. Koruma Kurulu'nca onaylanan proje ile kapı yeniden ayağa kaldırılmaya başlandı.
Kapının akıbetini yerinde incelemek için Antalya'nın Korkuteli ilçesine giden Erbil, tarihi caminin kapısında hummalı bir çalışmanın devam ettiğini yazdı. Restorasyon kriterleri ile uzlaşmayan biçimde duvarlar yükseldiğini ve fabrikasyon küfeki taşları kapının inşa edildiğini bildiren Erbil, şu satırları kaleme aldı: “Eşsiz güzellikteki Taç Kapı'dan eser kalmamış. Sanat tarihi açısından tarihi kapıya değer kazandıran bezemelerin ve motiflerin pek çoğu artık yok. Statik gerekçeyle sökülüp yeni taşlarla sil baştan inşa edilen kapının orijinalliği tamamen kaybolmuş. Uzmanlar yıkılmamış, tamamen yok olmamış ve statik problemi olan yapıların sökülüp tüm özgünlüğünün bozulmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, strüktür sağlamlaştırma yöntemi ile Taç Kapı'nın özgünlüğü bozulmadan restorasyon yapılıp, etrafı güçlendirilmesi gerektiği görüşünde. Ancak mevcut durumda tarihi kapı giderilemeyecek bir tahribata uğramış durumda.”
Erbil, restorasyonda görevli ustabaşı ile de konuştu. Ustabaşı ise şunları aktardı: “Çok kötü sökülmüş. Hatta sökülme bile denemez parçalanmış. Taşları aşağıdaki mahalleden bile topladık. Gelişigüzel atılmışlar. Bazılarına numara konmuş ama yapboz gibi bulamıyorsun. Kapının taşlarını yol kenarına yığmışlar sonra belediye yol çalışması yapınca çoğu kaybolmuş. Bu kapının sökülme şekli de yanlış. Şimdi bulabildiğim taşları yerine koyuyorum. Bulamadıklarımı da yeniden şekil verip üstüne diziyorum. Ancak bu kadar olur. Yarıdan fazlası yok.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...