ABD’de ilk kez 24 yıl önce kutlanmaya başlanan ‘Left Handers Day/ Dünya Solaklar Günü farkındalık yaratmaya devam ediyor. Solak deyince aklımıza dahiler, süper yetenekler, liderler ve ünlü sporcular geliyor. Ancak solak olmanın zorluklarından çoğumuz bihaberiz. İşte artı ve eksileriyle solak olmak...
Hayat onlara daha zor
Ortaçağ’da sol elini kullananlar toplumdan dışlıyorlardı. Modern toplumlarda solaklar sağ elini kullananlar kadar şanslı değil. Örneğin müzik enstrümanı alırken solaklar için yapılanları bulmak çok güç üstelik fiyatı da pahalı. Yemek yerken çatal bıçağı sol ele göre tutmaları yüzünden çevreden eleştiri alıyorlar. Okulda bile sağlaklara göre hazırlanan sandalyelere oturup sınava giriyorlar.
Şeker ve astım oranı fazla
Solakların disleksi hastası olma ihtimali yüksek. İngiliz Psikiyatri Derneği’nin araştırmasında ise sol elini kullananların strese daha yatkın olduğu ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı, astım ve alerjik hastalıkların solaklarda görülme oranı daha yüksek.
Para ve şöhret de sola eğilimli
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre solaklar iş hayatında yüzde 10-15 arası daha çok kazanıyor. Zenginlerin çoğu solak. Listede Bill Gates’ten Steve Jobs’a kadar ;ek çok isim var. Ayrıca sanata da daha yatkınlar. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Picasso ve Rafael de solaktı.
Yetenek ve güzellik onlarda
Yıldızların dünyasına baktığımızda pek çok ünlünün solak olduğunu söyleyebiliriz. Scarlett Johansson, Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, Angelina Jolie, Tom Cruise, Robert De Niro, Lady Gaga solak. Öte yandan futbol dünyasında da en yetenekli ve pahalı yıldızların sol ayağını kullandığını biliyoruz. Pele, Maradona, Messi buna üç örnek. Amerika’da beyzbol oyuncularının en değerlisi olan atıcıların yüzde 25’i solak.,
Hollywood’un yanı sıra dünya liderlerinin de çoğunun solak olduğu biliniyor. Barack Obama, Bill Clinton, George Bush, Fidel Castro, Gerald Ford solaktı. Ronald Reagan ise iki elini de kullanabiliyordu.
star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...