Rusya'nın Ukrayna'da savaşı başlattığı 24 Şubat 2022'den bu yana Kiev yönetimine destek konusu, AB ve üye ülkelerinin gündeminde yer alıyor.
33 MİLYAR AVROLUK ASKERİ YARDIM
AB, savaşın akabinde tarihinde ilk defa silah ile diğer askeri teçhizatın satın alınması ve teslim edilmesini finanse etme kararı aldı.
AB anlaşmaları, Birliğin askeri operasyonları finanse etmek için normal bütçesini kullanmasını yasakladığı için AB, bütçe dışı, "Avrupa Barış Fonu" isimli bir kaynak kullandı.
AB Komisyonunun açıkladığı verilere göre, bu fon kapsamında AB, 2022-2024 arasında Ukrayna ordusunu desteklemek için 11,1 milyar avroyu harekete geçirdi.
Bu tutar içerisinde her biri yaklaşık 500 milyon avro değerinde 7 yardım tedbiri seti, özellikle mühimmat ve füzelerin ortak satın alımını ve teslimatını amaçlayan, her biri 1 milyar avro tutarında iki yardım tedbiri ve son olarak AB ülkelerinin yakın zamanda anlaşma sağladığı, Ukrayna'ya yardımları sürdürülebilir bir temele oturtmak için kurulan 5 milyar avro değerindeki "Ukrayna Yardım Fonu" yer alıyor.
AB ayrıca Kasım 2022'de 15 bin Ukrayna askerini eğitmek için misyon başlattı. Bu kapsamda şimdiye kadar 40 bin asker eğitildi, misyon için Avrupa Barış Fonu'ndan 362 milyon avro harcandı.
AB'nin Avrupa Barış Fonu için seferber ettiği 11,1 milyar avro da dahil olmak üzere üye ülkelerle yapılan toplam askeri yardım miktarı ise 33 milyon avro civarına ulaştı.
AB BÜTÇESİNDE 81 MİLYAR
AB Komisyonunun verilerine göre, AB 2022-2023 yıllarında Ukrayna'ya kredi ve hibe formunda önemli miktarda makro-finansal destek sağladı.
AB ayrıca Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası aracılığıyla bu bankaların Ukrayna hükümetine ve hayati hizmetler sağlayan şirketlere kredi vermesini sağlayan AB hibeleri ve kredileri sağlayarak da destek oldu.
AB bütçesinden "finansal destek, bütçe desteği ve insani yardım" adı altında toplam 81 milyar avro aktarıldı.
Bu miktarın 3 milyarı avrosunu, AB ve üye ülkelerin sağladığı insani yardımlar oluşturdu.
Birliğin bütçesinden yapılan yardımların dışında üye ülkeler de kendi inisiyatifleriyle Ukrayna'ya 12,2 milyar avroluk hibe, kredi ve teşvik desteği verdi.
Ukraynalı mültecilere kapılarını, tarihinde ilk kez etkinleştirdiği Geçici Koruma Mekanizması dahilinde açan AB, erken dönemlerde 8 milyon, halihazırda ise 4 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Oturma, çalışma ve eğitim hakkı tanınan Ukraynalı mültecilerin desteklenmesi için harcanan miktar, 17 milyar avroyu buldu.
AB ve üye ülkeleri toplamda Rusya ile savaşan Ukrayna'ya şimdiye kadar 143 milyar avronun üstünde kaynak ayırdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...