E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

AB'nin Beklediği Reformun Yolu Açıldı 

Avrupa Komisyonunun uzun süredir beklediği, 1980 askerî cuntasından miras kalan Türk Anayasası reformu, Recep Tayyip Erdoğan'ın muhafazakâr İslamcı partisi AK Partinin 2007 seçimlerinde yeniden seçilmesinden bu yana düzenli olarak gündeme gelen bir konuydu. Türk hükûmeti, 22 Mart Pazartesi günü, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ifadesiyle, "ülkenin Avrupa normlarına uyum sağlamasını" sağlayacak 26 maddelik Anayasa değişiklik paketini sonunda kamuoyuna sundu.

27.03.2010 - 23:04
AB nin Beklediği Reformun Yolu Açıldı

Tirajı günde 314 bin olan Le Monde gazetesinin 25 Mart 2010 tarihli sayısında, Guillaume Perrier imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan İstanbul çıkışlı haberin çevirisi şöyledir:

Erdoğan'ın sağ kolu, "Türkiye bu anayasayla ilerleyemez. Değişiklikler gerekmektedir." açıklamasını yaptı. Proje, milletvekilleri tarafından kabul edilirse askerlerin kurumların idaresindeki müdahalesini belirgin bir şekilde azaltacaktır: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurumunun (HSYK) yapısında reform yapılarak, Avrupa'daki benzer kurumlara yaklaştırılması öngörülüyor. Ayrıca görevdeki askerleri yargılama olanakları genişletilecek ve parti kapatmaları, Meclisin onayı olmadan mümkün olamayacak.

Muhalefet hemen seferber oldu. Reformu eleştiren Kemalist parti CHP lideri Deniz Baykal salı günü, AK Partinin "kapatma korkusuyla hareket ettiğini" ifade etti. Orduya yakın oldukları bilinen savcılar tarafından üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmaya çalıştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan AK Parti, 2008 yılında kapatılmaktan kıl payı kurtulmuştu.

--Ordu ile Gerginlik--

Anayasa değişiklik projesiyle ölçüsüz yetkileri tehlikeye giren Danıştayın üyeleri, Başkan Mustafa Birden'in değerlendirmesine göre "yargının bağımsızlığını geriye götürecek" olan maddelere itiraz ettiler. Danıştay Başkanı reformun "yetkiler arasındaki iş bölümünü ve devletin hukuki yapısını etkileyecek nitelikte olduğunu" belirtti.

Hükûmetin bu taarruzu, Erdoğan'ı kendilerini dize getirmeye çalışmakla suçlayan ordu ile yargı kurumları arasında gerginliklerin yaşandığı bir dönemde meydana geliyor.

Oysa ki Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 13 Martta İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında böyle bir hedefin olmadığını savunmuştu. "Hükûmet ile yargı arasında bir çatışma olarak algılanan yaklaşım, aslında Avrupa reformlarına karşı bir direniştir. Türkiye'de yargı, yeni kurallar yaratarak sıklıkla yetkisinin dışına çıkmış, rolünde fazlasıyla ileri gitmiştir. Yetkiler arasında iş bölümü belirlemeye ve tarafsız olarak yargının bağımsızlığını güçlendirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Hâkimler düzenli olarak şimdiki hükûmete karşı bir duruş sergilemiş, hâlihazırdaki anayasaya göre dokunulmaz bir konumda bulunmaktadırlar. HSYK'nın yedi üyesi ülkenin yüksek dereceli mahkemelerinin başkanları tarafından seçiliyor. Ergin'e göre bu durum "kendi üyelerini kendilerinin seçtiği bir sistem" yaratıyor. Önerilen reform ile HSYK'nın 21 üyesi, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi meclis cumhurbaşkanı ve diğer yargı organları tarafından seçilecektir.

Türk Siyasi Hayatı Gözlemevi Müdürü Jean Marcou "laik cephenin Anayasa değişikliğine karşı var gücüyle mücadele etmesi ve aslında, 1982 Anayasasıyla kurulan sistemi savunmasını bekleyebiliriz." diyor.

Sendikal haklarını güçlendirebilecek ve 1980 darbecilerinin yargılanmasının yolunu açabilecek olan Anayasa değişikliği bir ilk adım. Yürürlüğe girebilmesi için milletvekillerinin üçte ikisi tarafından, yani 367 milletvekili tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Oysa iktidar partisinin mecliste sadece 337 sandalyesi bulunuyor.

Hükûmet, mecliste muhtemel başarısızlığın yaşanması hâlinde Anayasa değişikliğini yazdan önce referanduma sunma niyetinde olduğunu açıkladı.

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
yigitoglu 23 Mart 2010 Salı 22:48

Milletin iradesi coskun sel gibidir,önüne ne gelirse gelsin ister büyük kayalar,ister daglar viz gelir.Degismez denen tabiyati bile degistirir.Anayasa millete uyarlanmalidir,millet anayasaya degil.Cünkü milletle yüzde yüz baglantisi mevcuttur.Daha neyin itirazini yapiyorsunuz cahil Bilgeler.

Yorumu oyla      18      10  
Yazar 23 Mart 2010 Salı 22:07

BDP,öncesinde seçim barajı düşürülmesse destek vermeyeceğini söylemişti ama görülüyor ki sözünde durmuyor

Yorumu oyla      18      10  
misafirin biri.-tramvay demokratları 23 Mart 2010 Salı 15:17

anayasa paketi anayasanın kendisine ters.12 eylülün bile dokunmadıı başkanını seçmesine izin verdiği darbeci anayasa bu taslakta darbecilerden daha rezil bir yasa başkanını bile seçme yetkisi kaldırılıyor.12 eylülcülerdende gerici bir anayasa.sadece kendilerini koruma zırhına almak istedikleri yargılanmalarının önünü kapatmaya yönelik hertürlü cambazlık mevcut.dokunulmazlıklar neden duruyor hala.seçim barajı neden hala duruyor.bu ülkede dokunulmazlıklar kaldırılmasın diyen kim var.

Yorumu oyla      18      10  
gökhan 23 Mart 2010 Salı 09:58

değişştirilemez maddeleri değiştirmeye çalışan bu yasalar anayasa mahkemesini geçemez.tek başına iktidar olan ülkenin anayasasını tek başına değiştirsin oh ne ala.buna izin verilirse öyle bir devlet ayakta kalabilirmi.bu parti 7 yıl içinde ülkede büyük nifak çıkardı bölünmelere yol açtı.dış politikada türkiye çok yanlış işlere bulaştı.ülkenin çok öenemli tesisleri yabancılara geçti.temelli kapatılmalı bir daha açılamayacak şekilde.çok uzun cezalar verilmeli.yeter dincilerden çektiğimiz.

Yorumu oyla      18      10  
Metot 23 Mart 2010 Salı 09:38

Referandum sonucunu tahmin etmeye çalışmak,*abesle iştigal*dir.Zira,*Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk Devleti*(Anayasanın değiştirilemeyecek maddelerinden olan 2.maddede yazılı)olduğundan ;açıklanan Anayasa değişikliklerinin,*referandumasunma aşaması*na gelmesi bile mümkün değildir.

Yorumu oyla      18      10  
karasüleyman 23 Mart 2010 Salı 08:35

Yönlendirmeyi bırakın halkın yararına olan paket kesinlikle geçecek.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan Güveni Yeniden Kazanacak
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, euro Bölgesi ...
Çin Google’ı Boykot Ediyor
Ülkenin büyük mobil operatörlerinden biri, sattığı telefonlardan Google ...
İsrail Kısıtlamaları Kaldırdı
İsrail polisi, yaklaşık 3 haftalık gergin bir dönemin ardından, Haremüşşerif'te ...
 
İnternet Sayfaları Ücretli Oluyor
Gazeteler, internet ortamındaki sayfalarını ücretlendirmeye hazırlanıyor...
PAKİSTAN YİNE KAN GÖLÜ
Pakistan'ın Afganistan sınırında militanlar ile Pakistanlı askerler arasındaki ...
ABD İran'a karşı yumuşadı mı?
ABD'nin önemli gazetelerinden WSJ, ABD'nin İran'a yönelik yaptırım planını ...
 
Korsanlar Türk Gemisine Saldırdı
Korsan saldırısı Somali açıklarından gelmedi. Nijerya açıklarında "Özay ...
OBAMA'YA ŞOK!
ABD Başkanı Barack Obama'nın halk nezdindeki itibarının, sağlık reformuna ...
Meksika'da Büyük Operasyon!
Meksika'da, ''Eroin Kralı'' lakaplı bir uyuşturucu baronu yakalandı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
yangın
TCMB
seçim
Kocan Kadar Konuş
emrah yılmaz
Şota Arveladze
çin
anap