Belgeler, iki nükleer süper gücün, birbirlerine güç gösterisinde bulunmak için kendilerine ait uyduları en son teknoloji ürünü füzelerle vurup düşürdüğünü içeriyor. Elde edilen bilgiler, ABD hükümetinin Çin’in uzaydaki faaliyetlerinden son derece huzursuz olduğunu ve Pekin’i uzaydaki varlığından vazgeçmemesi halinde “askeri müdahaleyle karşılaşabileceği uyarısı yaptığını” gösteriyor.
Pekin ise uzaydaki faaliyetini, ABD’nin daha düşman topraklarını terk etmeden, ateşlenecek füzeleri imha etmesini sağlayan lazer teknolojisi geliştirdiği için uyguladığını savundu.
“Yıldız savaşları” belgelerindeki diğer önemli bilgiler şunlar:
İki ülke arasındaki uzaydaki gerginlik Ocak 2007’de, Çin’in Dünya’nın 852 km üzerindeki meteoroloji uydusunu vurarak Beyaz Saray’ı şok etmesiyle başladı. Uydunun patlaması Dünya üzerinde çok büyük bir enkaz oluştururken, ABD, Çin’in kendisine ait askeri ve sivil uyduları yok ederek bir kaosa neden olabileceği endişesine kapıldı.
Şubat 2008’de, ABD, Çin’e cevap vererek bir test gerçekleştirdi ve tam faaliyet göstermeyen hasarlı bir uydusunu havaya uçurdu. ABD, bu eylemin askeri bir tatbikat olmadığını, hasarlı bir casus uydusunun ortadan kaldırılması ihtiyacı olarak duyurmuştu.
ABD'DEN TEHDİT GİBİ UYARI
Ancak, bu olayın bir ay öncesinde, ABD, Pekin’i “kendi casus uydusunu yok etme testi” nedeniyle eleştirdi ve uyardı. Uyarıda, ABD’nin 1985’ten beri uydu yok etmeye yönelik test yapmadığı belirtildi. Dönemin Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Pekin’e ilettiği mesajda, “balistik füzelerin uzayda ABD ve diğer ülkelere ait uyduları tehdit ettiğini ve insan hayatını tehlikeye attığını” söyledi.
Uyarı bununla kalmadı: “ABD uzay sistemlerine bilerek yapılacak her türlü müdahale, ABD tarafından haklarının ihlali olarak yorumlanacak ve bir kriz veya çatışma durumunun güçlenmesi olarak kabul edilecektir… ABD uluslararası yasalar altında, diplomatik ve askeri opsiyonlar dahil olmak üzere uzay sistemlerini koruma hakkında sahiptir.”
'NE MÜTTEFİK NE DÜŞMAN'
“Yıldız savaşlarının” devamını anlatan bir diğer belgeye göre, Çin, ABD’nin Şubat 2008’de gerçekleştirdiği testten rahatsız olduğu gibi, Washington’un havadan hedeflerine yönelecek bir lazer sistemi geliştirdiğinden endişe duyuyordu.
Haziran 2008’de bir güvenlik zirvesinde bir araya gelen ABD ve Çin, aralarındaki gerginliği gideremedi. ABD, Pekin’i “düşman olarak görmediğini” belirtirken, Pekin, her iki tarafı da “müttefik veya düşman kabul etmediğini” ifade etti.(Hürriyet)
AKŞAM
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...