Ağız kokusu nedir? Ağız kokusu nasıl önlenir? Fizyolojik Ağız Kokusu - Patolojik Ağız Kokusu
Ağız Kokusu Nedir?
1- Fizyolojik Ağız Kokusu
Her birey uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin neden olduğu kötü ağız kokusuyla uyanabilir. Dilinizin sırtını fırçalayarak sürekli olmamak şartıyla çinko içeren gargaralar kullanarak ve sakız çiğneyerek bu kötü kokuya bir son verebilirsiniz.
Beslendikten sonra ortaya çıkan nefesteki (ağzınızdaki değil) kötü koku da fizyolojik olarak adlandırılmaktadır. Örnek olarak soğan tüketen bir insanın kanına geçen uçucu aromalı bileşikler, dışarı atılırlar. Kan gazlarının akciğerinizden atılımının neden olduğu bu koku herhangi bir hastalık değildir. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
2- Patolojik Ağız Kokusu
Patolojik ağız kokusu bulunan hastalar diş doktorlarına ağızda bulunan koku sebebiyle şikayette bulunmayabilirler. Bu kötü kokunun büyük ihtimalle farkında değildirdir veya tolere ederek bu durumu kabul etmişlerdir.
Patolojik vakalar da kendi içlerinde üçe ayrılırlar;
Hastanın kendisinin ağzının kokusunu tespit ettiği durumlardır. Bu hastaların %25 gibi bir oranı diş doktorlarından randevu talebinde bulunurlar. Çoğunlukla farklı bir şikayet ederek diş hekimlerinin önerisi ve uyarması ile tedavi olurlar.
Bu defa koku yakınlar tarafından tespit edilerek hasta uyarılmıştır. Bu şekilde uyarılan hastaların %50'si diş hekimine randevu talebinde bulunur.
Kötü ağız kokusu hastanın yakınlarının veya kendisinin tespiti değil, şüphelendiği bir durum veya tahmindir. Böyle hastalar daha büyük bir oranda diş hekimlerinden randevu alarak tedavi olmaktadırlar.
Ağız kokusu nasıl engellenir?
Dişlerin ve diş etlerinin korunması: Dişlerde çürük oluşması ve diş eti iltihaplarının olması, ağız kokusunun en önemli nedenleri arasındadır. Ağız içinde oluşan herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesine neden olacağından her zaman ağız kokusu yapar. Diş ve diş eti hastalıkları da ağız içinde bakteri üremesine sebep olduğundan kötü bir kokuya neden olur. Bu yüzden rutin olarak diş hekimi ziyaretleri yapılmalı, diş sağlığına ve diş bakımına gereken özen gösterilmelidir.
-Dişlerinizi ve dişetlerinizi çok iyi koruyun.
Çürük dişler ve diş eti iltihapları ağız kokusunun ciddi etkenlerindendir.
-Eğer var ise daha önceden yapılan protez ve köprülerinizi kontrol ettirin.
Eskiyen diş protezi ve köprüleriniz yediğiniz yemekler esnasında gıda birikmesine sebep olacağından kötü ağız kokusunda neden olurlar.
-Şekersiz sakız çiğneyin.
Sakız çiğnemek tükürük salgınızı arttıracağından kötü ağız kokusuyla daha kolay başa çıkabilirsiniz.
-Tarçın tüketin.
Tarçın ağzınızın içerisindeki bakterilerle mücadele edilmeniz için önemli bir doğal silahtır.
-Sık sık su içmeye özen gösterin.
Sık sık su içmek dilinizin ve ağzınızın kurumasını engelleyeceği gibi ağzınızın içinde var olan bakterilerin en aza indirilmesinde önemli bir rol oynar. Tükürük salgınızı arttırarak ağzınızın kurumasını engeller.
-Yemek yerken lokmalarınızı iyi çiğneyin.
Yiyeceklerle birlikte tükürük salgınız iyice karışır ve ağzınızda yemek kalıntısı kalma olasılığı en aza iner.
-Diş ipi kullanmaya özen gösterin.
Diş fırçalarının ulaşamadığı yerlere ulaşabilmeniz için en önemli araçlardan biri olan diş ipi dişlerinizin arasında kalan atıkları temizleyerek kötü ağız kokusu oluşmasının önüne geçer.
-Sigara içmeyin.
Sigara ve tütün türevleri ağız kuruluğuna neden olacağından eğer sigara içerseniz kötü ağız kokusu ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarmış olacaksınız. Sigara tüketmeyi bırakarak hem sağlığınızı koruyabilir hem de kötü ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...