Merkez Bankası'nın aldığı kararlarda siyasetin etkisine dikkat çeken Aktaş, zararın bu noktalara gelmesinde faiz kararlarının etkili olduğunu dile getirdi.
İŞTE ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISI:
Bravo Merkez Bankası bravo!
Yok yok, dün yeni bir garabet yaşandığı için atıyor değilim bu başlığı. Hem zaten bu başlık bu köşede ikinci kez kullanılıyor. İlk kullanım 24 Eylül 2021 tarihindeydi. Hani şu faiz konusunda ilk taşın atıldığı 23 Eylül 2021 var ya, bu başlığı o günü izleyen günün ertesindeki yazımda kullanmıştım.
23 Eylül’deki ilk taşla birlikte neler neler yaşandı bu ülkede; ekonomi nereden nereye savruldu, geniş kesimlerin geçim zorluğu görülmedik boyutlara ulaştı, insanlar gelirlerinin neredeyse tümünü kiraya ayırmak durumunda kaldı; yani böylesi bir perişanlığa ilk kez tanık olundu.
Sokaktaki vatandaş bu düzeyde sefalete sürüklenirken Merkez Bankası da 2023’ü 818 milyar lira gibi tarihi bir zararla kapattı. Ayrıca bir de henüz realize olmamış 817.8 milyarlık değerleme hesabı var.
Merkez bankaları zarar edebilir; önemli olan bu zararın ne uğruna edildiği, bu zarara yol açan politikanın ülke yararına olup olmadığıdır.
Merkez Bankası’nın geçen yılki rekor zararının en büyük nedeni KKM yüküdür. Döviz dönüşümlü KKM’nin kur farkı yükü hep Merkez Bankası’nca karşılandı. Öte yandan TL cinsi KKM’nin kur farkı geçen yıl temmuza kadar Maliye Bakanlığı tarafından bütçeden ödendi, sonrasında ise bu farkın Merkez Bankası’nca karşılanması kararlaştırıldı.
Maliye’nin ilk yedi ayda ödediği 59 milyara Merkez’in zararı olan 818 milyar eklendi mi KKM’nin 2023 yükü 877 milyarı buluyor.
KKM için 2022 yılında ise Maliye 92 milyar, Merkez Bankası da 90 milyar dolayında ödeme yapmıştı.
Bu tutarlar da eklenince iki yıllık yük 1 trilyon lirayı aşıyor. KKM dolayısıyla sağlanan bazı vergi avantajları da eklenince toplam maliyet daha da artıyor.
Dedim ya merkez bankaları zarar edebilir. Bizim Merkez Bankamız da geçen yıl rekor düzeyde zarar etti.
Peki bu para kimden kime gitti?
Yanıt basit; geniş halk kitlelerinden parası olanlara!
Daha önemli soru şu:
Bu para transferi Türkiye ekonomisine bir katkıda bulundu mu? Tabii ki hayır! Hem paranın belli ellerde toplanması ekonomiye nasıl bir katkıda bulunur ki?
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...