TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri gündemdeyken, Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da TÜİK verileriyle ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
İŞTE ALAATTİN AKTAŞ’IN YAZISI:
Temmuz enflasyonu işte bu fiyatlarla hesaplandı
Bütün dünyada finans piyasalarında yaşanan ciddi dalgalanma, hatta kimi tanımlara göre kara pazartesi, doğaldır ki bizim piyasalarımızda da etkisini gösterdi. Türkiye’deki etkiyi şu aşamada ağırlıklı olarak borsada gördük. O da tabii ki önemli ama sorun daha da derinleşip genişlerse ve bu durum Türk parasının hızlı bir şekilde değer yitirmesine doğru evrilirse yaşanacak sıkıntı daha da büyüyecek demektir.
Finans piyasalarında yaşanmakta olan sorun, bizim “enflasyon şenliklerimizi” biraz gölgeledi. Haziran sonunda yüzde 71.60 olan yıllık TÜFE artışı, yaklaşık 10 puan düşerek temmuz sonunda yüzde 61.78’e indi ama bunu şöyle doya doya kutlayamadık!
Defalarca yazıldı ama bu gerilemenin fiyatların gerilemesi olduğunu düşünen, daha kötüsü böyle düşünülmesi için çaba gösterenler var. Oysa olan çok basit; geçen yıl temmuzda yüzde 9.49 olan artış yıllık hesaptan çıktı, onun yerine yüzde 3.23 artış girdi.
Yani fiyatlarda bir gerileme tabii ki yok! Ama bu veriler öyle okunsun, öyle algılansın istiyorlar.
Gelin madde fiyatlarına bakalım!
Yıllık enflasyonun seyri, tahminin tutup tutmayacağı konusunu daha sonraya bırakıp bugün geçen ay olduğu gibi yine madde fiyatlarına eğileceğim. Hani TÜİK’in açıklamamak için bin dereden su getirdiği madde fiyatlarına...
Bu madde fiyatlarını niye açıklamadıklarını izah etmeye çalışırken ne diyorlardı, hatırlayalım:
? Dünyada madde fiyatı açıklayan ülke yok. (Mayıs 2022’den önce vardı, Türkiye!)
? Madde fiyatını açıklamak yanlış anlaşılıyor.
? Madde fiyatlarını açıklamak için bir gün daha çalışmak gerekir. (Ben bu yazıda yer verdiğim maddelerin fiyatını basit bir bilgisayarla yaklaşık bir buçuk saatte hesapladım. Üstelik ben bu fiyatlara hesaplama yaparak ulaştım, bu fiyatlar TÜİK’in elinde zaten hazır.)
Zeytinden ucuz zeytinyağı!
TÜİK’e göre temmuz ayında zeytinin kilosu 136 lira. “O fiyata zeytin ne gezer” diyorsunuz belki ama varsayalım bu fiyat makul.
Peki zeytinyağı zeytinden daha ucuz nasıl oluyor? TÜİK’e göre zeytinyağının litresi 116 lira.
Sizce de bu fiyatlarda bir tuhaflık yok mu?
Kira 6 bin lira
TÜİK’e göre Türkiye’de ortalama kira 6.256 lira.
“Bu fiyata ev nerede” diye sormayın, TÜİK’e göre var!
TÜİK yeni kiraların yüksek olabileceğini kabul ediyor, ancak enflasyon hesabı için izlenmekte olan konutlardaki kiranın ancak sözleşme yenileme dönemlerinde piyasadaki cari tutar düzeyine geldiğine dikkat çekiyor.
Yani TÜİK’e göre piyasadaki fiyat, kirada enflasyon hesabına gecikmeli yansıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...