Amsterdam’daki Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı’nda sunulan araştırmaya göre, yalnızca üç veya daha fazla günde bir bağırsak hareketine sahip olmak olarak tanımlanan kronik kabızlık, yüzde 73 daha yüksek Alzheimer riskiyle ilişkilendirildi.
Araştırmanın ilk yazarı ve Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde beslenme bölümünde yardımcı doçent olan Dr. Chaoran Ma, “Çalışmamız, geniş bir bağırsak hareketi sıklığı yelpazesini inceleyen türünün ilk örneği kanıt sağladı. Özellikle çok seyrek bağırsak hareketleri olan kişiler için çağrışımların ne kadar güçlü olduğuna şaşırdık” dedi.
KABIZLIK YAŞLILAR ARASINDA DAHA YAYGIN
Araştırmaya göre, dünya çapındaki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 16’sı kabızlık yaşıyor, ancak egzersiz ve beslenmede lif eksikliği ile yan etki olarak kabızlığa neden olabilecek ilaçların kullanımı gibi yaşa bağlı faktörler nedeniyle yaşlı yetişkinler arasında daha da yaygın.
Kronik kabızlık, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel bozukluklarla da ilişkilendirilmiştir, ancak sindirim sağlığı ile uzun vadeli bilişsel işlev arasındaki ilişki hakkında hala cevaplanmamış birçok soru bulunuyor.
112 BİNDEN FAZLA YETİŞKİN İNCELENDİ
Araştırmacılar, bu sorgulara ilişkin ipuçları bulmak için Hemşirelerin Sağlık Çalışması, Hemşirelerin Sağlık Çalışması II ve Sağlık Uzmanları Takip Çalışması’na katılan 112 binden fazla yetişkini değerlendirdi.
Araştırmacılar, günde bir kez dışkılayan insanlarla karşılaştırıldığında, kabız olan katılımcıların, üç yıl daha fazla kronolojik bilişsel yaşlanmaya eşdeğer ölçüde daha kötü bilişe sahip olduklarını buldu. Günde iki defadan fazla dışkı yapanlar arasında da risk artışı bulundu, ancak oranlar daha küçüktü.
Araştırmaya dahil olmayan Alzheimer Derneği baş yetkilisi Maria C. Carrillo, “Beyin, kan akışınızda olanlardan tamamen izole değil. Bu hareketleri çok daha az sıklıkla yapan bireylerin, iyi bakterilerden daha azına ve iltihaplanma koşullarının neden olduğu kötü bakterilerden daha fazlasına sahip olacaklarını düşünmek mantıklı” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...