Türkiye dahil tüm dünyada şeker hastalarının sıklıkla kullandığı Avandia adlı ilacın kalp krizi ve kalp yetmezliğine yol açtığı ortaya çıktı. ABD Senatosu Sağlık Komisyonu’nun GlaxoSmithKline tarafından üretilen bu ilaçla ilgili raporunu ele geçirerek manşet yapan New York Times, Amerika’nın ilaç otoritesi FDA’in iki uzmanı tarafından hazırlanan senato raporunda “2009 yılının son 4 ayında bu ilacı kullanan 309 kişi kalpten öldü. Bu diyabet hastası kişiler eğer Avandia yerine onun muadili olan Actos adlı ilacı kullanmış olsaydı bu ölümler engellenebilirdi” yorumunu yaptı.
Domuz gribi şüphelisi şirket
Raporda ayrıca Avandia yerine Actos’un kullanılması durumunda Amerika’da her ay 300 kalp yetmezliği, 500 kalp krizinin engelleneceği belirtildi. FDA uzmanları David Garaham ve Kate Gelperin, raporda “Bu ilacın piyasadan çekilmesi ve satışının yasaklanması insan sağlığının korunması açısından şarttır” sonucuna vardı.
Domuz Gribi skandalında da adı “sahte bir salgın yaratarak aşılardan servet kazanmak” suçlamasıyla gündeme sıklıkla gelen GlaxoSmithKline şirketi tarafından 2006 yılında büyük bir reklam kampanyasıyla piyasaya sunulan ve o yılki satışı 3.2 milyar dolar gibi dev bir rakama ulaşan Avandia hakkında uzun zamandan beri tartışma sürüyordu. Cleveland Clinic’in kalp uzmanları tarafından 2007 yılında yapılan bir araştırmada ilacın kalbe zarar verdiğinin belirlenmesinin ardından toplanan FDA, uyarılara rağmen ilacın piyasada kalmasını 7’ye karşı 8 oyla kabul etti. Ancak şikayetlerin artması üzerine Amerikan Senatosu Sağlık Komisyonu ilacı incelemeye karar verdi. İçinde Glaxo’nun şirket içi yazışmalarının da bulunduğu tam 25 bin sayfalık doküman incelendi. İlacın 2003-2004 yıllarında yapılan klinik testlerinde bu kalp problemlerine rastlandığı ancak Glaxo tarafından bunların hasıraltı edildiği tespit edildi. FDA’in ilacın yasaklanması için en kısa zamanda karar alması bekleniyor.
New York Times gazetesi dün çok büyük bir sağlık skandalını manşetten duyurdu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |