İddiaya göre internetle büyüyen kuşak 'multitasking'te iyi ama tek bir konuya odaklanmada oldukça zayıf.
İngiltere'de yapılan bir araştırmanın tartışmalı sonuçlarına göre internette çok zaman geçiren çocuklar konsantre olmak becerilerini yitiriyor.
Dijital devrimin çocuk ve gençlerin beyin fonksiyonlarını ‘modifiye’ ettiği belirtilen araştırma raporuna göre, internet ve elektronik cihazların yoğun şekilde hayatımıza girmesi sadece davranışlarımızı değil düşünme şekillerini de değiştiriyor.
Londra University College’ta görevli Profesör David Nicholas liderliğinde gerçekleştirilen araştırmada, internet kullanımının aynı anda birçok düşünsel görevi yapma becerisini (multitasking) geliştirdiği, ancak tek bir konuya uzun sürekli odaklanma yeteneğini zayıflattığı belirtildi.
Deneye katılan 100 gönüllüden, kendilerine sorulan sorulara interneti kullanarak yanıt araması istendi. Yaşı 12-18 arasında değişen gönüllüler, daha yaşlı deneklerin harcadığı sürenin sadece altıda biri sürede, ve onların kullandığı site sayısının sadece yarısı kadar site üzerinden yanıtları bulabildi.
Özellikle internet olan ve kullanılan bir evde doğan çocukların aynı anda bir kaç konuda kafa yorup iş yapabildiği (multitasking), bir soruya yanıt ararken kaynak siteler arasında çok hızlı gezinerek bir sitede çok fazla durmadığı gözlendi.
Prof. Nicholas bu son veriyi, internetin gençlerde konsantrasyon zaafiyeti yarattığı şekilde yorumluyor. Ona göre, ciddi bir kaynak bile olsa gençler bir sayfaya – veya bir kitaba - uzun süre konsantre olamayıp hemen başka bir siteye – veya kaynağa - zıplıyor.
Ancak bazı psikiyatri uzmanları, konsantrasyon eksikliğinin yaş dönemine ilişkin bir özellik olduğunu, tüm çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...