2010 akıll telefonlarda Andorid'in hızlı yükselişine sahne oldu. Pazardaki payı son bir yılda yüzde 3'lerden yüzde 25'lerin üzerine çıkan Android, bu yıl gözünü tablet bilgisayarlara dikti. Apple'ın yaklaşık bir yıl önce satışa sunduğu iPad ile yaratılan pazara Samsung'un Galaxy Tab'i ile giren Android, Lenovo'dan, Motorola'ya, Dell'inden Toshiba'sına kadar tablete yerleşti. Apple iOS'lu iPad 2 ve Blackbery kendi işletim sistemli Playbook'unu çıkarmaya hazırlanırken, Android şimdiden tablet pazarında da parlayacağını ortaya koydu.
1 - Lenovo LePad: U1 adı verilen yuvası ile tabletten dizüstü bilgisayara dönüşen LePad, Android 2.2 işletim sistemi üzerine kurulmuş. 1.3 GHz'lik işlemci kullanılan tabletin 10.1 inçlik ve 1280 x 800 çözünürlüğünde dokunamtik ekranı var. 760 gramlık ve 263 x 188 x 12.9 mm boyutlarındaki cihaz, 1 GB'lik belleğe ve 16 veya 32 GB'lik dahili depolama alanınına ve 2 megapiksellik kameraya sahip. Önümüzdeki aylarda ilk olarak Çin'de satışa çıkacak olan LePad,
(+): Wi-Fi, Bluetooth, 3G, Adobe Flash desteği. U1 yuvası ile işletim sistemi Windows 7'ye çevriliyor, sabir diski de 320 GB'ye çıkıyor.
(-): Fiyatı özellikleri ve rakiplerine göre pahalı (sadece tablet 520 $, tablet ve dizüstü yuvası 1300 $). 8 saatlik pil ömrü rakiplerine göre kısa.
2 - Motorola Xoom: Android'in son versiyonu olan 3.0 Honeycomb işletim sistemi ile gelen ilk tablet olan Motorola Xoom, 10.1 inçlik 1280 x 800 çözünürlüğünde ekrana sahip. 730 gram ağırlığındaki cihazın 10 saate kadar pil ömrü bulunuyor. 3G ve Wi-Fi' desteği de olan Xoom, 1 GB'lik RAM'e ve 32 GB'lik dahili hafızaya sahip. Xoom'un önünde 5 megapiksel, arkasında ise 2 megapiksellik kamerası bulunuyor. Android 3.0 işletim sistemiyle gelen ürün, tüm yazılımsal yenilikleri de (yeni Gmail ve Youtube gibi) bünyesinde barındırıyor.
(+): 4G/LTE yükseltilebilirlik. Görüntülü görüşmeye uygun çift kamera. Flash'ı destekliyor. MicroSD kartla hafıza 32 GB artırılabiliyor.
(-): Bu yılın mart ayından önce satışa çıkması beklenmiyor. Fiyatı da henüz net değil. Tek hafıza seçeneği (32 GB).
3 - Dell Streak 7: Android 2.2 işletim sistemi ile çıkan bir diğer tablet de Dell'in Streak 7 modeli. Çift çekirdekli 1 GHz'lik işlemcisi olan cihaz, 7 inçlik dokunmatik ekrana sahip. Bu yıl içinde 10 inçlik Streak'i de çıkaracağını duyuran Dell, Streak 7'de 16 GB'lik dahili hafızası ile piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yılın ikinci yarısında Türkiye'de de satışa çıkacak olan Streak 7'nin, çizilmelere karşı dayanıklı Gorilla Glass ekranı bulunuyor.
(+): 4G mobil iletişim altyapısına uyumlu. Wi-Fi, Bluetooth ve SD kart desteği. 5 ve 1.3 megapiksellik çift kamera.
(-): Ekran çözünürlüğü rakiplerine göre düşük (800 x 480). 3G'yi desteklemiyor. Android 3.0 ile değil 2.2 yüklü olarak gelecek.
4 - Samsung Galaxy Tab: iPad'e rakip olarak çıkan ve birkaç ay içinde 1 milyon adet satan Android Froyo'lu Samsung Galaxy Tab, 4G'ye uyumlu hale getirildi. Bu yıl içinde 4G'ye geçişe hazırlanan ABD'ye yönelik olarak çalışmalarını hızlandıran Samsung, Galaxy Tab'in 4G'li versiyonunda işlemcinin hızını 1.2 GHz'ye çıkardı. 4G'deki mobil iletişime uygun olatak öndeki kamerası da 3 megapikselden 5 megapiksele çıkarılan Galaxy Tab'in internet tarayıcısı Adobe Flash'ı ve HTML5'i destekliyor.
(+): Hem cep telefonu hem de tablet bilgisayar olarak kullanılabiliyor. Wi-Fi, 3G ve 4G desteği. Yüksek işlemci hızı.
(-): ABD'de Verizon ile yıl ortasına doğru çıkacak olan ürünün Türkiye'ye gelmesi biraz zaman alabilir. Fiyatı henüz belli değil.
5 - Toshiba: Japon Toshiba da Honeycomb kod adlı Android 3 işletim sistemi kullanan tabletini duyuran teknoloji devlerinden. 10.1 inç büyüklüğündeki ekrana sahip tablet 1280 x 800 ekran çözünürlüğüne sahip olacak. İşletim sistemi Tegra 2 ile güçlendirilen tabletin önünde 2 megapiksel, arkasında ise 5 megapiksellik kamera bulunuyor. Cihazda USB, HDMI, mini-USB ve SD kart girişleri bulunuyor. Henüz fiyatı açıklanmayan Android 3'lü Toshiba tabletin, bu yılın ilk yarısında piyasaya çıkması bekleniyor.
(+): Yüksek çözünürlüklü (HD) ekran. Android 3.0 yüklü geliyor. Wi-Fi, Bluetooth ve Flash desteği. Entegre GPS ve coğrafi etiketleme özelliği.
(-): Mayıs ayından önce piyasaya çıkması zor. Adının ve fiyatının ne olacağı henüz belli değil.
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...