Tel Aviv Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanlarına göre dağ havasını mangalsız hayal edemeyen, sahil kenarında atıştırmayı seven erkeklerin piknik hevesinin bilimsel bir açıklaması var.
"GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMA"
Nature Metabolism dergisinde yayınlanan araştırma makalesine göre, hem hayvan hem de insan türlerinin erkek üyeleri güneş ışığına maruz kaldıkları zaman vücutları p53 isimli bir proteini etkinleştiriyor. Bir çeşit savunma mekanizması olarak etkinleştirilen bu protein, güneş ışığına maruz kalmanın ciltte yaratabileceği muhtemel bir DNA hasarını onarmak için çalışıyor. Ancak söz konusu proteinin etkinleştirilmesi, vücutta bazı bir takım değişikliklere daha neden oluyor. Bunlar arasında ghrelin adı verilen ve insanların iştahının artmasını sağlayan hormonun vücutta üretilmeye başlaması da yer alıyor.
Bilim insanlarına göre kadınlarda ghrelin hormonu ve p53 proteininin aynı koşullarda harekete geçmiyor olmasının sebebi ise, östrojen hormonu. Östrojen hormonunun ghrelin ve p53'ün etkinleştirilmesini durdurduğunu belirten araştırma yazarı Prof. Carmit Levy, şu ifadeleri kullandı:
"Güneşe maruz kalan erkekler ve kadınlar arasındaki farkları inceledik ve erkeklerin iştahları arttığı için kadınlardan daha fazla yemek yediklerini gördük. Çalışmamız, UV'ye maruz kalma konusunda şimdiye kadar yapılmış ilk cinsiyete bağlı tıbbi çalışmaydı ve ilk kez UV'ye maruz kalma ile iştah arasındaki moleküler bağlantı deşifre edildi. Cinsiyete bağlı tıbbi araştırmalar özellikle karmaşıktır, çünkü istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulmak için iki katı katılımcıya ihtiyaç duyuluyor."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |