Güney Amerika ülkelerinden Arjantin, yakın tarihindeki kirli mirasla yüzleşmeye başladı. Bu amaç için antropologlardan oluşturulan adli tıp ekibi, ilk bulgularına ulaştı. Şubat ayında çalışmalarına başlayan ekip eylül ayında, 1976-1983 cunta yönetimi dönemindeki "kirli savaş"ta işkenceyle öldürülen 30 bin muhaliften 10 binine ait bir toplu mezarı ortaya çıkardı. Önceki gün de bulguların sonuçlarını dünya kamuoyuna açıkladılar. Adli tıp ekibi, Şubat-Eylül 2008'de cunta dönemindeki La Plata'da bulunan Arana Hapishanesi'ndeki kazılarda ortaya çıkan 10 bin kemiğin insanlara ait olduğunu bildirdi.
DNA İLE KİMLİK TESPİTİ BAŞLADI
Kazı ekibinden Luis Fonderbrider, "Kemikler politik suçlulara işkence yapıldığını doğruladı. Kemikler yakılmış ve duvarda 200 kurşun izi bulduk. Yakında DNA işlemlerine başlayacağız" dedi. Askeri cunta döneminde kaybedilen çocuklarının bulunması için 31 yıldır mücadele veren Arjantinli Kayıp Anneleri, DNA sonuçlarını merakla bekliyor. Antropolog Fondebrider, kemiklerin çoğunun yakılması nedeniyle küle döndüklerini belirterek, "Bu yüzden birçok insanın kimliğini DNA testleriyle bile tespit etmek zor olacak" dedi. La Plata adlı İnsan Hakları Örgütü Başkanı Maria Vedio ise, "10 bin insanın katledildiği Arana'nın bir denetim değil 'ayıklama' merkezi olduğu böylece kanıtlandı" diye konuştu.
10 AYRI MERKEZ DAHA VAR
Vedio ayrıca, cunta döneminde Arana Hapishanesi gibi 10 gözetim merkezi daha bulunduğunu belirterek buralarda da en kısa sürede araştırmaların başlaması gerektiğini vurguladı. Arjantin Meclisi 2003'te, askeri rejimin mensuplarını insan hakları ihlallerinden dolayı yargı önüne çıkmaktan yıllardır koruyan yasayı ezici oy çokluğuyla iptal etti. Böylece darbecileri yargılamanın yolu açıldı. Cunta liderleri Jorge Videla ve Eduardo Massera, 1976-1983 dönemindeki askeri hükümetlerin işlediği suçlardan yargılanmış ve 1985 yılında ömür boyu hapse mahkûm edilmişti.
Arjantin'in Mayıs Anneleri olarak bilinen Plaza de Mayo Anneleri, 25 Ocak 2006 tarihinde Buenos Aires'te geleneksel 24 saatlik yürüyüşlerine son kez başladılar. Plaza de Mayo Anneleri (Mayıs Meydanı Anneleri) 24 saatlik yürüyüşlerine son verme kararlarını ilerleyen yaşlarıyla açıkladılar. Yaşları 74 ile 93 arasında değişen anneler, perşembe günleri yaptıkları eylemleri ise son anne kalana kadar devam ettireceklerini söylediler. Sloganları "Asla unutma ve asla bağışlama" olan Kayıp Anneleri, cunta rejimi boyunca kaybedilen 30 bin çocukları için yürüyüşlerine, 13 Nisan 1977 günü cunta merkezine 100 metre uzaklıktaki Plaza de Mayo meydanında başlamışlardı. 14 kişiydiler. 14 beyaz başörtülü kadın, her perşembe meydanda toplanmaya ve ortadaki piramidin çevresinde ikişer ikişer tur atmaya başladı. Annelerin örgütleyicisi Azucena de Vicenti ile avukatları da kaçırılarak kaybedildi.
Arjantinli Kayıp Anneleri, Türkiye'deki Cumartesi Anneleri tarafından da yakından biliniyor. Her cumartesi günü İstanbul Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önünde gösteri yapan anneler, 1990'lı yıllarda terörle mücadele sırasında gözaltındayken kaybolan ya da faili meçhule kurban giden yakınlarının bulunmasını ve sorumlularının da cezalandırılmasını istiyordu. Dünya medyası da o dönem Cumartesi Anneleri'ne büyük ilgi gösteriyordu.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |