Maden suyu, doğal minerallerle zenginleştirilmiş olması sayesinde sağlığa birçok fayda sağlar. Bununla birlikte, maden suyunun doğru bir şekilde tüketilmemesi, sağlıkla ilgili bazı ciddi sorunlara yol açabilir.
Maden suyunun sodyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve bikarbonat gibi mineraller içerdiğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, “Bu minerallerin dengeli alımı vücut fonksiyonları için önemlidir. Ancak aşırı tüketim böbrekler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Özellikle de sodyum içeriği yüksek olan maden sularının aşırı tüketimi, yüksek kan basıncı, ödem ve böbrek hastalıkları riskini artırabilir” diye konuştu.
BÖBREK TAŞI OLUŞUM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Maden suyunun içerisinde bulunan minerallerin normalde vücut için gerekli olduğunu söyleyen Güven, “Çok fazla tüketilmesi böbrek hastalığı olan kişiler için böbrek taşı oluşum riskini artırabilir. Böbrek taşları böbrekte oluşan sert mineral parçacıklarıdır. Bu taşlar, idrarda bulunan minerallerin birikmesi sonucu oluşur ve ağrı, idrar yolu tıkanıklığı ve enfeksiyonlara neden olabilir. Oksalat, kalsiyum, ürik asit ve sistin gibi farklı türleri vardır ve bunlar birbirinden farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Kalsiyum oksalat taşları, en yaygın böbrek taşı türlerinden biri ve aşırı maden suyu tüketimi, idrarda oksalat seviyelerini artırabilir. Bunun sonucu olarak da kalsiyum oksalat taşlarının oluşumu kolaylaşabilir. Bazı maden suları yüksek oranda sodyum içerir. Aşırı sodyum tüketimi de idrarda kalsiyum atılımını artırır ve böbrek taşı oluşum riski artar. Ayrıca, idrardan kalsiyum kaybı osteoporoz riskini arttırabilir” ifadelerini kullandı.
Maden suyu tüketiminin doğrudan taş oluşumuna neden olmadığını vurgulayan Güven, “Ancak böbrek taşı olan hastalarda fazla miktarda tüketilmesi önerilmiyor. Ayrıca maden sularının ph derecesi içme suyuna göre daha düşüktür. Biz böbrek taşı olan hastalarımıza ph derecesi yüksek su tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN KİŞİLER DOKTORA DANIŞMALI
Böbrek yetmezliği olan kişilerin maden suyu tüketimi konusunda doktora danışmaları gerektiğini belirten Güven, “Böbrek yetmezliği böbreklerin normal işlevlerini yerine getiremediği durumdur. Böbrek sağlığını etkileyen birçok faktör var. Böbrek yetmezliği olan hastalarda, sodyum ve mineral alımını sınırlamak veya tamamen kesmek gerekebilir. Maden sularının çoğunlukla mineral ve sodyum içerikleri yüksektir, bu da böbrekler üzerinde ek bir yük oluşturabilir. Bu nedenle, böbrek yetmezliği olan hastalarda maden suyu tüketimi sınırlandırılabilir veya tamamen kesilebilir” diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...