Avrupa Parlamentosu'na sayılarını artırarak girdikten sonra ana akım siyasi grupların "belalısı” haline gelen ve olası olan her fırsatta normal işleyişi bozmak için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteren Avrupa karşıtı ve aşırı sağcı parlamenterlerin Jean Claude Juncker liderliğindeki AB Komisyonu'nu "devirme” amaçlı ilk girişimleri hüsranla sonuçlandı.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda yapılan oylamada güvensizlik oyu verenlerin sayısı 101'de kalırken AB Komisyonu'na destek verenlerin sayısı 461 oldu. 88 parlamenter ise çekimser kalmayı tercih etti.
Oylamadan çıkan bu netice, kuvvet gösterisi yapmaya kalkan ve bunda da oylamanın yapılmasını sağlayarak belli ölçüde başarı sağlayan Avrupa karşıtları ve aşırı sağcıların karşı karşıya kaldıkları ilk hezimete rağmen "denemeleri” sürdüreceğinin sinyallerini içeriyor.
Oylamadan çıkarılabilecek bir diğer sonucu da ana akım siyasi grupların bu iki kanattan gelecek girişimleri ortak duruşla püskürtmeyi sürdürecekleri oluşturuyor. Beş yıllık çalışma döneminde benzer nitelikli girişimlerin nihai defa görülmediğinin ve devamının gelme olasılığının yüksek olduğunu söylemek olası.
Buna rağmen aynı iki gruptan gelecek mümkün yeni girişimlerin de başarıya ulaşması neredeyse imkansız. Güvensizlik oylaması için var parlamenter sayısının yüzde 10'un talepte bulunması gerekiyor. Bu da 751 parlamenterden oluşan Avrupa Parlamentosu'nda 76 parlamenterin güvensizlik oylaması yapılması için talepte bulunması gerektiği anlamına geliyor. Aşılması gereken engeller bununla da sınırlı değil. Oylama aşamasına gelindiğinde oyların üçte ikisinin güvensizlik oyu niteliğinde olması gerekiyor.
Buna karşın bilhassa Avrupa karşıtları Juncker üzerindeki baskıyı canlı tutma niyetinde. İngiltere'nin AB'nden çıkması gerektiğini savunan İngiliz UKIP'in üyelerinden Steven Woolfe, "Avrupa Parlamentosu halkını korumak için değil skandala batmış Juncker'i korumak için rey kullandı. Ancak Juncker'in büyük şirketlerin dostu olarak ne sebepten olduğu skandal kalmayı sürdürecek” dedi.
Woolfe'la aynı düşüncede olmayanların başında ise Avrupa Parlamentosu'nun en büyük siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi'nin lideri Manfred Weber geliyor. Oylamadan çıkan sonucun Avrupa Parlamentosu'nun, AB Komisyonu'nun ve Avrupa için reform gündeminin arkasında durduğu mesajını verdiğini belirten Weber, "Avrupa karşıtlarının Avrupa kurumlarını istikrarsızlaştırma girişimi başarısız oldu. Bugünkü oylama Avrupa karşıtlarına yönelik güvensizlik oylamasıydı” diye konuştu.
Gensorunun sadece AB Komisyonu'na değil AB'nin bütününe verildiği görüşünde olan Weber, Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen ve UKIP lideri Nigel Farage'ın "ufak oyunlarını sürdürmesine” Avrupa Halk Partisi'nin izin vermeyeceğini söyledi.
aktifmedya
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...