Vücutta çok çeşitli işlevleri bulunan ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinde rol alan vitamin ve mineraller yönünden eksik beslenme, zaman içinde bağışıklık sisteminin işleyişini yavaşlatıp bozuyor.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, vitaminlerin besinler yoluyla ya da takviye olarak tablet şeklinde alınmasının gerekli ve çok önemli olduğunu söylüyor. Son dönemde, özellikle çalışan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar, B vitamini desteği alan ya da bu yönden ağırlıklı beslenenlerin yaşam kalitesinin yükseldiğini ve kendilerini daha zinde ve enerjik hissettiklerini gösteriyor. B vitamini yönünden zengin beslenme aynı zamanda kalp sağlığını da olumlu etkiliyor.
HAYVANSAL ÜRÜNLER
Uzmanlar, B12 ve B6 vitaminlerinin önemine dikkat çekerek bu vitaminlerin özellikle kalp sağlığı açısından büyük önemi bulunduğunu söylüyor.
“Kobalamin” olarak bilinen B12 vitamininin hayvansal ürünlerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Küçükoğlu, "Kalp sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan B12 kansızlığı önlüyor, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlıyor ve hafızayı güçlendirip; konsantrasyon bozukluklarına iyi geliyor" diyor. Eksikliğinde ise kansızlık, el ve ayakta uyuşma, kilo kaybı, zihinsel sorunlar ve sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkıyor.
ZİHİN SAĞLIĞI İÇİN
B6 Şehir yaşamının ve yoğun iş temposunun kalp sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof. Küçükoğlu, hastalık ve iyileşme dönemlerinde kronik yorgunlukların sık görüldüğünü ve B6 vitamininin bunlarla başa çıkmada önemli olduğunu söylüyor. Halk arasında “Ruh hali vitamini” olarak da bilinen B6, beyindeki ruh halini kontrol eden hormonları etkileyip, yağ ve proteinlerin metabolize edilmesinde de önemli bir görev üstleniyor.
B6 VE B12 ZENGİNİ BESİNLER
Balık
Süt ve süt ürünleri
Kuşkonmaz
Elma
Arpa
Yulaf
Muz
Pancar
Sarmısak
Balık yağı
Ceviz
Fındık
Yeşil çay
B VİTAMİNLERİ NEYE YARIYOR?
B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niasin, B6, B12, biotin ve folik asit olarak bilinen B vitaminlerinin şu önemli işlevleri var:
Enerji, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarında etkindirler.
Nörolojik bozukluklarda kullanılırlar.
Kan hücrelerinin yapımında görev alırlar.
Bağışıklık sisteminin çalışmasında etkin rol oynayarak vücut direncini artırırlar.
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...