İstanbul Tabip Odası tarafından ’Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Araştırma Ödülü’ne layık görülen Doç. Dr. Akgün, 2004’te ilk silikozis (ölümcül akciğer hastalığı) hastasının kendisine geldiğini, 2005’te de hasta sayısının artmaya başladığını söylüyor:
“2007 yılında bölgemizde silikozis hasta sayısı 200’e ulaşınca bu konuda araştırma yaptım. Anket ve görüşme yoluyla demografik özellikler ve çalışma koşulları hakkında 157 hastadan bilgi alındı. Hastaların solunum fonksiyon testleri ve akciğer grafileri değerlendirildi. Çalışanların yaklaşık 80’inde hastalık vardı. Bu hastalık eskiden beri bilinmesine rağmen tekstilde ilk kez Türkiye’de karşılaştık. Dünyada ilk örnek ülkemizde. Tedavisi olmayan bu hastalığın önlenmesinin tek çaresi kot kumlamada silikozun kullanılmaması. Bu konuda Sağlık Bakanlığı 2009 yılında yasak kararı aldı ama bunun denetimi de önemli. Uygulamalarda etkisini görmemiz lazım.”
İstanbul’da 1992’de başlayan kot kumlama işinin 2000’li yıllarda büyük artış gösterdiğini ve atölye sayısının 1000’i aştığını anlatan Doç. Dr. Metin Akgün, kayıtlarda 500’e yakın hasta bulunduğunu, bugüne kadar 50’ye yakın hastanın hayatını kaybettiğini belirtti.
Kot kumlama işinde çalışanların yaşının 13’e kadar düştüğünü öne süren Doç. Dr. Metin Akgün, sektördeki çarpıcı tabloyu şöyle anlattı:
“Yaptığımız araştırmada bir babanın açtığı atölyede iki oğlunu silikozis hastalığından kaybettiğini gördük. Araştırmanın sonuçlarını açıkladıktan sonra bu sektörde çalışanların hızlı bir şekilde işi bıraktığını gördük. Ancak bundan haberi olmayanlar çıkabilir. Onların da uyarılması gerekiyor.”
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...