E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Kacır: Hedefimiz yerli uzay aracını Ay'a eriştirmek! 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını söyledi.

29.03.2024 - 19:10
Bakan Kacır: Hedefimiz yerli uzay aracını Ay a eriştirmek!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını belirterek, "Hedefimiz milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracağımız yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek. Milli Uzay Programı kapsamında bu projeyi de hep birlikte yapacağız." dedi.

Kacır, İstanbul Üniversitesi'nde Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu'nda düzenlenen Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin havacılık ve sanayileşme tarihinin 2000'li yıllara kadar adeta akamete uğratılmış hikayeler tarihine döndüğünü söyledi.

Sağlam bir iradenin 2000'li yılların başında "Türkiye'nin neye ihtiyacı varsa, hangi yüksek teknoloji ürününe, hangi havacılık platformuna ihtiyacı varsa biz onu kendi evlatlarımızın alın teriyle, akıl teriyle geliştireceğiz, üreteceğiz" dediğini aktaran Kacır, "Bu ülkenin evlatları, sizin gibi gencecik insanlar, ortalama yaşı 27-28 olan teknoloji ekipleri, mühendislik takımları BAYRAKTAR, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KIZILELMA ve KAAN ile gökyüzüne imzalarını attılar." diye konuştu.

Kacır, Türk milletinin öz evlatlarının başka milletlerden geri kalır hiçbir yanının olmadığının altını çizerek, "Yeter ki önlerindeki engelleri kaldıralım, yeter ki yollarını açalım. İşte bu anlayışla savunma sanayisinde ve havacılıkta bir yandan yeni başarı hikayelerini bu serüvene eklerken bir yandan da sanayinin tüm alanlarında benzer başarı hikayelerinin ortaya çıkması için çaba gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

En önemli ödevlerinin "Türk gençlerinin önünü açmak" olduğunu vurgulayan Kacır, "Böyle inanıyor, böyle çalışıyoruz. Uzay bilimi ve teknolojileri de Türk milleti için eşsiz fırsatlar barındıran bir alan. Aslında 1980'li yıllarda Türkiye uydu geliştirme faaliyetlerini başlatmak istemişti. Fakat maalesef 1980'li ve 1990'lı yıllar Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklarla heba ettiği yıllar oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır, 2000'li yıllarda aynı sağlam iradenin "kendi uydularımızı kendimiz geliştireceğiz" dediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye önce BİLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretim faaliyetine girdi. Sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak üretti. Sonra GÖKTÜRK görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik. Nihayetinde yaklaşık 600 kilometreden metre altı çözünürlükle görüntü almamızı sağlayan elektro-optik kamerası dahil İMECE uydusunu 2023'te Cumhuriyet'imizin 100. yılında uzaya göndermeyi başardık. Tüm alt sistemlerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik İMECE uydusunun."

- "Türkiye'nin haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen 11 ülkeden biri olacak"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye'nin 8 Temmuz haftasında ilk milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğini belirterek, böylelikle haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen ve üretebilen 11 ülkeden biri olacaklarını söyledi.

Kacır, her bir projenin kendilerini bir sonraki daha sofistike proje için deneyimlendirdiğini ve cesaretlendirdiğini kaydederek, "İMECE dediğimizde 600 kilometrede görev yapan yaklaşık 600 kilogramlık bir uydudan bahsediyoruz. TÜRKSAT 6A dediğimizde 36 bin kilometrede yer sabit yörüngede görev yapan yaklaşık 4 bin 250 kilogramlık bir uydudan bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

Hedeflerinin milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracakları yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek olduğunu dile getiren Kacır, "Milli Uzay Programı kapsamında bu projeyi de hep birlikte yapacağız. Hibrit roket motorlarında Türkiye dünyada ilk 4 ülkeden biri bugün. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde ise bu teknolojiyi uzayda gerçekleştiren, uzayda bu teknolojiye tarihçe kazandıran ilk ülke olmayı başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kacır, Türkiye'nin uzayda kendi uzay araçları ve uyduları ile yörüngeler arasında transferlerini yapabilen bir ülke olacağını belirterek, "Halihazırda yıllık 600 milyar dolara gelen, yakın zamanda 1 trilyon dolara erişmesi beklenen uzay ekonomisinden Türkiye olarak pay alacağız. Uzay teknolojilerindeki kazanımlar Türkiye için aynı zamanda çok değerli stratejik kazanımlar. Bu anlayışla Milli Uzay Programını ve bu programın tüm projelerini hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

- "Savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracağız"

Bakan Kacır, savunma sanayindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarının altını çizerek, "Bugün Türk savunma sanayisi 3 bine yakın firması ve 80 bine yakın genç insan kaynağıyla muazzam bir ekosistem inşa etti. Bir benzerini uzay teknolojileri için de ortaya koyacağız. Hep birlikte inşa edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Nisan 2022'de astronot çağrısına çıkıldığını anımsatan Kacır, "30 binden fazla vatandaşımız Türkiye'nin ilk astronotu olmak için başvurdu. Onlar arasından pek çok test ve eleme süreci gerçekleştirilerek uzun yıllar Türk Hava Kuvvetlerine jet pilotu olarak hizmet etmiş Alper Gezeravcı, ay yıldızlı bayrağımızı uzaya çıkarmak üzere seçildi ve nihayetinde bu misyonu başarıyla tamamladı. Bu elbette bir turistik seyahat değil, bu bir bilim misyonu olarak tasarlandı." ifadeleri kullandı.

Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonunun bir uzay laboratuvarı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne dek 3 bine yakın bilimsel araştırmanın yapıldığı bir laboratuvardan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu bilimsel misyona tüm üniversitelerimizin dahil olabilmesini arzu ettik. Nihayetinde çok sayıda bilimsel araştırma teklifi geldi. Bunları Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK değerlendirdi. İçlerinden 12'sini bilim misyonumuz için seçtiler. Malzeme biliminden tıbba, biyolojiye, fiziğe ve kimyaya kadar pek çok farklı alanda 12 bilimsel araştırma projesi bu misyon kapsamında seçildi. Bu misyonun bilimsel yönü kadar elbette toplumsal yönü de bizim için çok değerli. Dünyada uzay araştırmaları son 60 yıl boyunca bilimsel düzlemde günlük hayatta kullandığımız ve yeryüzünde pek çok değişikliğe vesile olan teknolojinin doğmasına imkan tanımış. Fakat uzay araştırmalarının esas toplumsal etkisi çocuklar ve gençler üzerinde oluşturduğu dönüştürücü etki."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turgut Altınok: Öğrenci ve emeklilerin ücretlerini biz karşılayacağız
Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Turgut Altınok, ...
Cevdet Yılmaz: Hiçbir zaman ayrımcılık yapmadık!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İnsanları birbirinden ayırmadık. ...
Akşener: 100 bin öğretmeni tayin edeceksiniz!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "O 100 bin öğretmeni tayin edeceksiniz. ...
 
Bakan Uraloğlu: 31 Mart akşamı sandıkları patlatacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye'de hiçbir ayrım ...
Erdoğan İstanbul'da konuştu: Enflasyonun yol açtığı sorunların farkındayız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sultanbeyli Kent Meydanı'nda ...
MHP'den seçim mesajı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, 31 Mart seçimlerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
 
İmamoğlu'ndan seçim mesajı: AK Parti beklentiyi karşılayamıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün katıldığı NOW ...
Ankara'da kritik toplantı
ABD Temsilciler Meclisi heyeti, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.
Mustafa Destici'den Esenyurt iddiası: Seçimi kazanıp DEM'e geçecek
tv100'ün 'Seçim Özel' programına konuk olan Büyük Birlik Partisi (BBP) ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
şampiyonlar Ligi
yunanistan
İsveç
Çankaya Köşkü
Numan Kurtulmuş
Anayasa
Fiorentina
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı