Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere’de düzenlenen Türkiye Konferansı’nda Türkiye ekonomisinin genel görünümünü ve yapısal dönüşüm hedeflerini paylaştı. Bank of America tarafından Londra’da organize edilen ve 2018’den bu yana ilk kez düzenlenen konferansta, Şimşek dezenflasyon, bütçe disiplini ve büyüme stratejilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, enflasyondaki düşüşün bu yıl da süreceğini belirterek, “Para politikasının gecikmeli etkisi, gelirler politikası, yönetilen fiyatlar ve arz yönlü tedbirlerle enflasyonda düşüş devam edecek” dedi. Dezenflasyon sürecinde, gıda, konut ve enerji sektörlerinde reformlara hız kazandıracaklarını açıklayan Şimşek, sulama projeleri, gıda lojistiği ve arazi toplulaştırması gibi tedbirlerle arz artışını destekleyeceklerini ifade etti.
"KAMUDA TASARRUF SAĞLADIK"
Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ne ilişkin de yatırımcılara bilgi vererek, "Harcama kontrolleri sayesinde kayda değer bir tasarruf sağladık. Son 10 yılda faiz dışı harcamalarda yukarı yönlü sapma yüzde 9,1 seviyesindeydi. Ancak 2024 yılında harcama kontrollerini sıkı şekilde hayata geçirerek bu sapmayı aşağı yönlü yüzde 3 olarak gerçekleştirdik. Bu, son 10 yılın ortalamalarıyla kıyaslandığında yaklaşık 1,2 trilyon liralık bir harcama disiplinine işaret ediyor" ifadesini kullandı.
"AKARYAKITTA ÖTV ARTIŞINI SINIRLANDIRDIK"
Bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu belirlediklerine işaret eden Şimşek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Akaryakıt ürünleri, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin maktu vergiye tabi kısımlarını son 6 aydaki yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelliyoruz. Akaryakıtta ÖTV artış oranını, son 6 aylık Yİ-ÜFE'nin de altında bir seviyede yüzde 6 ile sınırlandırdık. Bu düzenlemenin ortalama satış fiyatına yansıması yüzde 1,4 civarında olurken, 12 milyar liralık vergi gelirinden feragat ediyoruz.
Tütün ürünleri ve alkollü içecek grubundaki Yİ-ÜFE güncellemelerinin satış fiyatına etkisi de yıl sonu enflasyon hedefinin oldukça altında kalacak. Yeniden değerleme oranıyla güncellenen hizmetlerin, TÜFE sepetindeki ağırlığı ise sadece yüzde 0,36."
"GIDA ARZINA YÖNELİK DESTEKLERİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinde atılacak adımları da anlatırken, "Dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleyecek, bu alandaki reformlara hız kazandıracağız. Gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması, gıda arz zinciri ve gıda lojistiği alanındaki desteklerimizi sürdüreceğiz" dedi.
Şimşek, cari açıktaki düşüşte altın ithalatının normalleşmesi ve enerji ithalatındaki azalmanın önemli rol oynadığını belirterek, "Cari açıktaki düşüş, dış finansman ihtiyacını azaltıyor. Brüt dış finansman gereksinimindeki azalmanın önümüzdeki üç yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz, gelecek yıldan itibaren Hazinenin eurobond ihraçlarında net dış borç ödeyici olmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
"İNŞAAT VE MÜTEAHHİTLİKTE GÜÇLÜ BİR OYUNCUYUZ"
Şimşek, Türkiye'nin bölgesel konumunu daha da güçlendirme konusunda pek çok avantaja sahip olduğunu da aktarırken, "İnşaat ve müteahhitlik sektöründe dünya çapında güçlü bir oyuncuyuz. Barışın sağlanmasıyla birlikte Ukrayna, Libya, Yemen, Gazze ve Suriye'nin yeniden inşasında öncü rol üstlenebiliriz." diye konuştu.
Türkiye'nin savunma sanayisinde geliştirdiği kabiliyetlerle hızla yükselen bir aktör konumunda olduğunu da vurgulayan Şimşek, ülkenin, turizm ve sağlık turizmi alanlarındaki potansiyeli ile enerji ve alternatif ulaştırma koridorlarında önemli bölgesel merkez olmasına dikkati çekti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |