Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem ve zorunlu afet sigortasıyla (ZAS) ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, zorunlu deprem sigortasının, 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depremi'nin ardından kanun hükmünde kararnameyle başlatıldığını hatırlatarak, sivil konutların deprem riskine karşı sigorta kapsamına alınması amacıyla bu sigortanın oluşturulduğunu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu vurguladı.
"ZORUNLU HALE GELECEK"
Bakan Şimşek, zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulduğunu ifade ederek, son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonucunda yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını belirtti. Ayrıca, 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK'ın 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunduğunu dile getirdi.
Şimşek, doğa kaynaklı afetlerin artmasıyla birlikte, konutlarda yaşanan hasarların yanı sıra taşınır mallarda da hasar oluştuğunu ve bu durumun diğer doğal afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu hale gelmesini gerektirdiğini belirtti. Bu nedenle, zorunlu afet sigortasıyla (ZAS) sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının sigorta teminatına dahil edilmesinin planlandığını açıkladı.
Bakan Şimşek, ZAS ile birlikte deprem teminatı için binaların, diğer afetler için ise binalar ve taşınır malların teminat altına alınacağını ifade etti. Ayrıca, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınması hedeflendiğini söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |