Hong-Kong’un karaciğeri tehdit ettiği gerekçesiyle Augmentin isimli şurubu toplatma kararı almasından sonra, gözler Sağlık Bakanlığı’na çevrildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili gelişmeleri izlediklerini ve gelecek hafta içinde ilaçla ilgili son gelişmelere bağlı olarak bir karar alınabileceği bilgisini verdi. Türkiye’de de kullanılan ilaca, genellikle boğaz enfeksiyonu hastalıkları için başvuruluyor. İlaç, Türkiye’de de en çok tercih edilen çocuk şuruplarından biri olarak tanınıyor.
Hong-Kong hükümeti, Augmentin antibiyotik şurubunda tehlikeli boyutlarda Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesine rastlandığı gerekçesiyle ilacı toplatmaya karar vermişti. Plastikleştirici olarak kullanılan Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı belirtiliyor.
‘Sorun ilaç değil fabrikada olabilir’
Türkiye Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay ise Augmentin’in etken maddesinin Türkiye’de en az 10 antibiyotikte daha kullanıldığını hatırlatarak Hong- Kong’daki olayda ‘imalat kusuru’ olabileceğini söylemişti. Tolunay basına konuyu şöyle değerlendirmişti:
“’DIDP katkı maddesi gereğinden fazla ve zararlı diye Hong- Kong hükümeti tarafından toplatma kararı alınmış. Amerika’da da benzer problemle karşılaşılmıştı. Amerika’daki fabrika Porto Riko’da. Fabrika, FDA’ca denetlenmiş ve ilacın içeriğiyle ilgili sorunlar çıkmıştı. Hong-Kong’un kararından ilacın kötü olduğu anlamı çıkmaz.
Augmentin’in doğru yapılmadığı, iyi imalat kurallarına uyulmadığı sonucu çıkar. Buradaki sorun ilacın etken maddesiyle alakalı değil. İlacın katkı maddesiyle ilgili sorun mevcut. Hangi ilaçta, ne kadar plastikleştirici madde var, bu konuda ölçümler yapılması gerekir. Benim bildiğim sadece Türkiye’de amoksisilin + klavulanik asit içeren Augmentin benzeri en az 10 ilaç daha var. Ancak söz konusu olan Augmentin’in şurubu ve içerdiği plaştiklestirici katkı maddeleri. Çok fazla miktara rastlanmış olmalı ki bu ilaç Hong-vKong tarafından geri çağrılmış.” (
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...