Özellikle bahar aylarında hapşırık ve öksürük baş gösterir.Geçmek bilmeyen bu hastalıklar gizli bir tehlikenin habercisi olabilir.Peki nasıl korunabiliriz? Alerjik rinitin hayatı tehdit etme özelliği olmayan; ancak hastanın günlük aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini belli şekilde bozan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Mevlüt Çetin, hastalığın belirtileri ile alakalı açıklayıcı bilgi verdi . Dr. Çetin, "Gece yattığınızda geniz akıntısı, öksürük, bugün de sürekli hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntısı problemi yaşıyorsanız, bu durumun nedeni alerjik rinit olabilir. Alerjik rinit, ortamda mevcut bulunan alerjenin nefes alma sırasında burun iç yüzeyine yapışması neticesi duyarlılığı olan kişilerde; hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve damakta kaşıntıya sebep olur. Burun akıntısı devam ettiği için hasta geceleri geniz akıntısı ve öksürük ataklarından yakınır; gündüz ise sürekli geniz temizleme gereksinimi olur. Alerjik yakınmalar bu hastalarda; baş ağrısı, burun kanaması, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları ve performans düşüklüğüne sebep olur. Konsantrasyon bozukluğu sebebiyle hasta çocuk ise okul başarısı, erişkinse iş başarısı düşer. Bunlar da uzun vadede ruhsal bozuklukların çıkmasına sebep olabilir" diye belirtti .
Dr. Çetin, alerjik rinitlerin ev tozu akarı, mantar, hamam böceği, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar ve bitki polenlerine bağlı olarak görülebileceğini vurguladı. Dr. Çetin, ağaç, yabani ot, hububat polenine bağlı da oluşabileceğine göze çarptı . Alerjik rinitin, genellikle göz nezlesi, alerjik sinüzit ya da astımla birliktelik göstereceğini hatırlatan Dr. Mevlüt Çetin, gözlerde yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi bulgular da görülebileceğini hatırlattı.
SİGARA DUMANINA DİKKAT
Solunum yolu alerjisine yol açan alerjenler haricinde; stres, hava kirliliği, sigara dumanı, deterjan ve parfüm gibi kimyasal maddelerin de alerjik yakınmaların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynadığını vurgulayan Dr. Mevlüt Çetin, "Tanı için muayene ve birtakım tanı testleri yapılmalıdır. Kişinin şikayetlerinin hangi alerjene bağlı olarak ortaya çıktığını saptamak için alerji deri testleri uygulanabilir. Tedavide temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Alerjik rinit tanısı kesinleştirildikten akabinde tedavi için izlenecek yol, alerjilerden kaçınma ve korunma, ilaç tedavisi ve seçilmiş hastalarda aşı tedavisi uygulanması şeklindedir" diye açıkladı .
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...