Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Ramazan Bayramı için satın alınan şekerlerin "helal" sertifikalı olmasının önemine vurgu yaptı.
SAKARYA (AA) - Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Ramazan Bayramı için satın alınan şekerlerin "helal" sertifikalı olmasının, vatandaşları kalitesiz ve sağlıksız ürünlerden de koruyacağını bildirdi.
Büyüközer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda helal gıdaya talebin arttığını, buna bağlı olarak firmaların sertifika başvurusunda ciddi artış sağlandığını söyledi.
Bayram dolayısıyla helal sertifikalı şeker firmalarını sorgulayan vatandaşların da yoğunlaştığını dile getiren Büyüközer, "Bayramlarda diğer dönemlere göre şeker, çikolata ve kolonya tüketimi artış gösteriyor. Sahte ve kalitesiz ürünlerin piyasayı doldurması yüz kızartıcı bir durumdur. Marketlerde ve pazar yerlerinde satışa sunulan şekerleme, lokum ve çikolatalarda görülen anormal fiyat farkları, tüketiciyi şüphelendirmeli" diye konuştu.
Büyüközer, "merdiven altı" diye tabir edilen, kaçak yollarla üretilip piyasaya sürülmüş ürünlerinin sağlığı tehdit ettiğini vurgulayarak sağlıksız ve haram şüphesi duyulan katkı maddelerinin kullanıldığı ürünlere dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
- "Helal gıda sertifikalı ürünler tercih edilmeli"
Üzerinde "helal gıda" sertifikası logosunun yer aldığı ürünlerin satın alınmasının önemine değinen Büyüközer, şöyle devam etti:
"Tüketicilere toplumun güvenini kazanmış bir helal sertifikalandırma kurumundan onaylanmış ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Yılda 5 bin ton civarında ithal edilen jelatinin, domuzdan ve helal kesilmemiş sığır ve benzeri hayvanlardan üretilmiş olduğu düşünülürse, şüpheden uzak durmak için bu ürünlerden kaçınılmalıdır. Etiketinde E441 veya jelatin ya da gelatin yazan ürünler için ihtiyatlı olunmalıdır. Bayram şekeriniz helal olsun."
Büyüközer, markalı ürünlerin de etiketleri okunmadan ve iyice emin olunmadan satın alınmaması gerektiğine işaret ederek "Uzmanlar, hijyenik olmayan şartlarda üretilen, kalitesiz, bayat şeker ve çikolatanın sağlığı ciddi biçimde tehdit ettiği uyarısında bulunuyor. Hemen her köşede marketlerdekinin yarı fiyatına satılan sağlıksız lokum, çikolata, şekerleme türleri, bayram geleneklerini yerine getirmek isteyen dar gelirli vatandaşı adeta tüketim tuzağına çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Fabrikasyon yufka üretiminde de bazı sıkıntıların olduğunu, hazır baklava ve yufkaların soruşturmadan satın alınmasında sakıncalar gördüklerini aktaran Büyüközer, tatlı ve böreklerin helal gıda sertifikalı ürünlerden yapılması gerektiğini kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |