Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Bostan, bireysel emeklilik sektörünün, 2016'da 7 milyon katılımcıya ve devlet katkısı ile 60 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.
İSTANBUL (AA) - Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, "Bireysel emeklilik sektörünün, 2016 yılında 7 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı ile 60 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmasını öngörüyoruz" dedi.
AA muhabirine bireysel emeklilik sektörünün 2015 yılı gerçekleşmesi ve 2016 yılı beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bostan, 18 Aralık 2015 tarihi itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcı sayısının 5 milyon 976 bin 412'ye ve toplam fon miktarının 47 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Bostan, toplam fon birikiminin yaklaşık 4,8 milyar lirasının devlet desteği, 42 milyar 275 milyon lirasının vatandaşların kendi birikimi olduğunu ifade etti.
Katkı payı tutarı 36 milyar 433 milyon TL olarak gerçekleşirken, yatırama yönelen tutarın ise 35 milyar 867 milyon TL'ye çıktığını dile getiren Bostan, her yıl hızlı büyümesini sürdüren sektörün, 2016 yılında 7 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı ile 60 milyarlık liralık fon büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini belirtti.
Bostan, devlet katkısı ile daha cazip hale gelen sistemi tanıtmanın ve hedef kitleye anlatmanın kolaylaştığını vurgulayarak, "Önceki dönemlerde katkı payı kişilerin gelir düzeyine göre belirlenirken, şu anda bu rakam katılımcıların ödedikleri tutara göre belirleniyor. Dolayısıyla bu rakamlar somut olarak katılımcılar tarafından daha adil bir sistemle görülebiliyor" diye konuştu.
BES'in uzun vadeli bir yatırım olduğunu ve katılımcıların sistemde ortalama kaldıkları sürenin bin günün biraz üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Bostan, emeklilik için 10 yıl prim üretimi ve 56 yaş kriteri dikkate alındığında bunun aslında kısa bir süre olduğuna dikkati çekti.
Bostan, şöyle devam etti:
"Sürenin uzatılması için fon performanslarının artması, katılımcılara doğru ürünlerin sunulması ve devlet katkısının iyi anlatılması gerekiyor. Ancak bunun yanı sıra fon portföyünün sistemde daha uzun süre kalmasını sağlayacak yeni regülasyonlar da mevcut. Bunlardan ilkinin 2016 itibarıyla uygulamaya girmesi beklenen Yıllık Gelir Sigortaları (irat) olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık Gelir Sigortaları, sigortacılık süreçlerini tamamlayıcı bir ürün olup sigortalarının ömür boyu maaş alma ve buna bağlı sistemde kalma süresine katkı sağlayacaktır. Bu durum sektör fon büyüklüğünü etkileyecek ve portföyün artış ivmesini yukarı çekecek."
- "BES, mega projelerin finanse edilmesinde önemli bir kaynak durumuna gelecek"
Bireysel emeklilik sektörünün son 12 yılda hızla büyüdüğünü ifade eden Bostan, hem büyüme oranları hem de artan katılımcı sayısı ve yükselen tasarruf oranları ile bireysel emeklilik sisteminin ekonomiye doğrudan katkı sağladığını vurguladı.
Bostan, uzun vadeli fon birikiminin yatırımcılara yerli finansman kaynağı oluşturduğunu ve ekonomiye pozitif bir ivme kazandırdığını söyledi.
Türkiye'nin daha sağlıklı bir makroekonomik ortama sahip olması açısından BES'in önemli bir parametre haline geldiğini anlatan Bostan, BES'teki fon büyüklüğünün ise henüz istenilen seviyede olmadığını, AB standartlarını yakalayıp istenen fon büyüklüklerine ulaştıktan sonra, mega projelerin finanse edilmesinde önemli bir kaynak durumuna geleceğini belirtti.
Bostan, altyapı, teknoloji ve konut fonlarının kurulması, bu fonlara BES şirketlerinin yatırım yapmasının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu durumun gayrimenkul piyasasını rasyonalize ve stabilize edeceğini, ayrıca büyük projelerin finansmanına ve sermaye piyasasının gelişimine katkıda bulunacağını söyleyen Bostan, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Emeklilik fonlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisindeki payının arttırılması için yapılan düzenlemeler (devlet katkısı ve otomatik katılım) etkin bir portföy yapısı gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Özellikle 'Otomatik Katılım' düzenlemesiyle oluşturulacak standart ve nitelikli fon opsiyonlarında dünya örneklerinde olduğu gibi, 'alternatif yatırımlar'ın bulunması, Türkiye'de sürdürülebilir ve yüksek büyüme, daha istikrarlı finansal piyasa ve banka bilançosuna daha az bağlı finansman yapısı sağlanmasına katkıda bulunacaktır."
- "Tekaful pazarı 20 milyar dolara ulaşacak"
Sektörde 1 Ocak 2016 itibarıyla yeni düzenlemelerin devreye girdiğini belirten Bostan, bu durumun, şirketleri mali açıdan zorlayabileceğini kaydetti.
Bostan, özellikle satış sonrası hizmetler, bilgi teknolojileri ve şirket operasyonlarına yapılan harcamaların artış göstereceğini anlatarak, "Emeklilik fonları da hacimsel olarak çok daha fazla büyüyecektir. Ayrıca şirketleri yeniliğe, farklı dağıtım kanalları bulmaya, verimliliklerini artırmaya yöneltecektir" dedi.
Bu yıl devreye girmesini bekledikleri Otomatik Katılım uygulamasına da değinen Bostan, uygulamanın kamu, birey ve kurumlar açısından tüm paydaşların fayda sağlayacağı bir uygulama olarak pozitif sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Bostan, "Otomatik Katılım uygulamasının devreye alınması ile Türkiye'de BES'e dahil olma algısı güçlenecek, aynı zamanda sistem; portföy ve fon büyüklüğü açısından hızlı bir büyüme gösterecektir. Sektörde yer alan şirketler için müşteri memnuniyeti, IT yatırımları, insan kaynağının arttırılması, satış sonrası hizmetlerin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi ve çeşitli revizyonlar yapılmasının 2016'nın konularından olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
İslami usullerde sigorta anlamına gelen "Tekaful" talebinin canlanmasını beklediklerini ve Türkiye'nin İslami sigortacılığın büyümesi açısından büyük bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Bostan, katılım bankalarının finans sektöründe gelişmesinin İslami sigortacılık piyasasına giriş için iyi bir fırsat oluşturduğunu vurguladı.
Bostan, yapılan araştırmalara göre İslami sigortacılığın Türkiye'de yaygınlaşmasının, sigorta kültürünün oluşması açısından klasik sigortacılığa da katkı sağlayacağına dikkati çekti.
Tüm bu bilgilerle bir değerlendirme yapıldığında 2017 yılı itibarıyla dünya çapında tekaful pazarının 20 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Bostan, şu anda sigorta sektörü içinde İslami ürünlerin payının, gelecek beş yıl içinde Türkiye'de kurulması beklenen katılım bankalarının da desteğiyle yüzde 5'lere çıkabileceğini öngördü.
Bostan, şunları kaydetti:
"Hazine Müsteşarlığı tarafından bu yıl uygulamaya girmesi planlanan Yıllık Gelir Sigortaları da tasarrufları arttıracak önemli bir ürün olarak pazarda yerini alacak.
Özellikle ömür boyu maaş anlayışının portföy büyüklüğüne sağlayacağı katkıyı düşünürsek, bu alanda pazarda ciddi bir potansiyel müşteri avının rekabeti arttıracağını söyleyebiliriz. Sigorta şirketlerinin bu ana başlıklar altında altyapı ve sistem değişikliklerine gittiklerini biliyor, bizler de pazardaki mevcut hareketleri doğru analiz ederek, rekabeti arttırmaya yönelik hedeflerle yolumuza devam ediyoruz. Yıllık gelir sigortaları kapsamında sigorta şirketlerinin üretime başlaması için Hazine Müsteşarlığından 2016 yılı hedef tarih olarak paylaşıldı, sürecin başlatılacağı tarih ile ilgili geri bildirim beklenmektedir."
- "Yeni yılda hedefimiz 5 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmak"
Bostan, Vakıf Emeklilik olarak 18 Aralık 205 itibarıyla 3,46 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştıklarını ve pazar paylarının yüzde 7,41 seviyesine yükseldiğini söyledi.
Aynı dönemde şirketin katkı payı tutarının toplamda 2,78 milyar TL'ye çıktığı ve pazar paylarının yüzde 7,63'e ulaştığı bilgisini veren Bostan, toplam katılımcı sayılarının ise 385 bini aştığını ifade etti.
Bostan, şirket olarak yeni yılda 5 milyar TL'lik fon büyüklüğünü geçmeyi ve pazar payını yüzde 8,5'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Yeni yılda pazar payını arttıracak yeni ürünler ile sektörde yeniliklere öncülük etmeye devam edeceklerini belirten Bostan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Özellikle Vakıf Katılım Bankasının sektöre vereceği katkı ile tekaful katılım sigortacılığı konusunda yeni ürünler tasarlayarak global dünya ile yarışan bir şirket olma vizyonumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. 2016'nın yine beraberinde getireceği Otomatik Katılım pilot uygulaması ve yıllık gelir sigortalarının sektöre dahil edilmesi ile mevcut müşteri portföyümüzü daha da genişleterek tabana yayılmış ve her kesimden insana erişebilen bir şirket olma hedefimizi gerçekleştirmeyi, bu hedeflere koşarken VakıfBank ile ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...