Şener, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarının gelmesiyle özellikle besin zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla, Türkiye'de açıkta satılan gıdaların hijyen durumunun göz önüne alındığında, özellikle bakteriyel enfeksiyon etkenlerinin bu tip gıdalarda yoğun bir şekilde bulunmasının sık rastlanan bir durum olduğunu belirten Şener, ''Polikliniğimize son bir ayda ishal, bulantı, kusma, nadiren de olsa ateş gibi bulgularla hastalar başvurmaktadır.
Özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda bu tablo hastaneye yatışı gerektirecek kadar ciddi olabilmektedir. Ebeveynler başlangıçta çocuklarda bu tip tabloları güneş çarpması olarak değerlendirmekte, bazen bu hastaların hekimlere başvurması gecikmektedir.
Hastanın son bir gün içinde yediği besinler tanıya yönelik yapacağımız tetkik ve tedavide bizi yönlendirmektedir'' görüşünü dile getirdi.
Bölgede, akarsularda, derelerde, iyi temizlenmemiş, hijyen şartları uygun olmayan havuz ya da sulama kanallarında, bazı plajlarda denize giren hastalarda su kaynaklı besin zehirlenmelerinin de görüldüğünü anlatan Şener, şunları kaydetti:
''Öncelikle temizliğinden emin olmadığımız yiyecekleri ve içecekleri tüketmemeli ve açıkta satılan maddeleri almamalıyız. Temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlemek amaçlı bile olsa yüzmemeliyiz.
Yüzme sırasında yutulan suya bağlı besin zehirlenmesi hastaneye yatışa sebebiyet verebilir.
Özellikle yaz aylarında bol su alınmalıdır. Gazlı içeceklerden ve yağlı besinlerden uzak durulmaması ishal tablosunun çabuk geri dönmesini sağlamaktadır. Bu şikayetlere sahip olan kişiler en yakınsağlıkkuruluşuna başvurulmalı ve enfeksiyon etkeninin tespiti için gaita testi yaptırılmalıdır.''
AKŞAM
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...