DSÖ'nün yeni göreve gelen hasta güvenliği temsilcisi Liam Donaldson, düzenlediği basın toplantısında, “Yarın herhangi bir ülkedeki bir hastaneye tedavi için gittiğinizde, tıbbi bakımın sırasında bir hatayla karşı karşıya kalma olasılığınız onda bir, aldığınız sağlık hizmetindeki bir hata sonucu ölme olasılığınız da 300'de bir oranında olacaktır” dedi.
Donaldson, bu oranlara karşı uçak kazasında ölme riskinin ise 100 milyon kişide bir olduğunu kaydederek, “bu verilerin dünya çapında sağlık hizmetlerinde hala daha çok katedilecek yol olduğunu gösterdiğini” belirti. DSÖ'nün açıklamasına göre, her yıl yüz milyonlarca kişi sağlık hizmetleriyle bağlantılı enfeksiyon geçiriyor. Hastaların aldıkları sağlık hizmetleriyle ilgili sorular sorması ve temel hijyen standartlarını kullanmakla yükümlü hastanelerin karar mercilerinin bir parçası olması ve güvenli cerrahi yöntemlere ilişkin DSÖ'nün kontrol listesine uyulması gerektiği kaydedildi.
Verilere göre, sağlık çalışanlarının hastaları tedavi öncesinde ellerini su ve sabunla yıkamaları ya da hijyen amaçlı alkollü el losyonlarını kullanmaları durumunda kapılan enfeksiyonların yüzde 50'sinden fazlası önlenebilir. Herhangi bir zamanda hastaneye kaldırılan 100 hastadan 7'si gelişmiş ülkelerde, 10'u da gelişmekte olan ülkelerde aldığı sağlık bakımına bağlı en az bir enfeksiyon kapıyor. Yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalınması enfeksiyon kapma riskini artırırken, solunum cihazı ve idrar torbası gibi tıbbı gereçlerin kullanımı da enfeksiyon oranını artırıcı unsurlar arasında yer alıyor.
DSÖ'nün verilerine göre ayrıca, ölümle sonuçlanan hastane enfeksiyonu oranı Avrupa'nın çok üzerinde olan ABD'de her yıl 1,7 milyon kişi hastanede enfeksiyon kapıyor ve bu da 10 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Avrupa'da da her yıl hastanede kapılan 4,5 milyon enfeksiyonun 37 bini ölümle sonuçlanıyor. Sağlık hizmetlerinin; kişilerin hasta olması, modern sağlık hizmetinin süratli verilmesi, yüksek basınçlı çevre ortamı, çok fazla komplike teknolojilerin kullanımı ve çok sayıda insanla yapılması nedeniyle de kaçınılmaz olarak yüksek riskli bir iş olduğuna dikkat çekilirken, dünya çapında DSÖ'nün kontrol kuralların etkin biçimde uygulanmasının her yıl tahmini 500 bin ölümü önleyebileceği vurgulandı. (AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...