Beyin pili yönteminin ileri evre parkinson hastalarında cihaz destekli tedavilerden biri olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, “Özellikle 5 yılını tamamlamış, 70 yaş altı hastalarda, ilaçlara bağlı yan etkiler yaşandığında veya ilaçların yetmediği durumlarda tercih edilen oldukça etkili bir yöntemdir. Bununla birlikte beyin pili için hastaların uygun olması gereken önemli kriterler vardır. Özellikle ileri yaş, beyinde erime, bunama, beyin damar hastalıkları olanlarda pil yerine diğer cihaz destekli tedavileri tercih ediyoruz” dedi.
İLK 5 YIL İLAÇ TEDAVİSİ ESASTIR
Erken teşhis ve erken tedavi konusuna da vurgu yapan Dr. Özbek, “Hastalığı durduramasak da gidişatı yavaşlatabilme ve günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırma imkanı sağlıyoruz. Dolayısıyla erken teşhis için, hastalarımızın el titremeleri, omuz ağrıları, hareket kısıtlığı gibi şikayetleri olduğunda bir hekime mümkünse bir nörolog doktora başvurmaları gerekmektedir. Teşhis konduktan sonra ilk 5 yıl uygun ilaç tedavileri esastır. Ne zaman ilaçlara bağlı yan etkiler, ya da ilaçların yetersiz kaldığı durumlar olursa cihaz destekli tedavilere geçiş önerilmektedir” diye konuştu.
Beyin pili takıldıktan sonraki aşamada ise pil ayarlarının çok önemli olduğunu belirten Erer Özbek, “Çünkü pil yerleştirildikten sonra ilacı bırakamıyoruz. Sadece çoklu ilaçları azaltma yoluna gidiyoruz. Pil takıldıktan ortalama 1-2 hafta sonra hastanın stimulatörünü açıyoruz. Sonrasında ilk aylarda ayda 1 kez, daha sonrasında 3-6 ayda 1 kez aralıklarla stimulatör ayarlarını yapıp ilacı en az doz ve sıklığa azalmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...