Göz kırpmayı, bilgisayar karşısında uzun süre durduğu için unutan kişinin, gözyaşı çabuk buharlaşacağından dolayı göz kuruluğu şikayeti yaşayabileceği belirtildi.
AA muhabirine açıklama yapan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, gözyaşının; göz yüzeyinin sağlığı ve görme fonksiyonlarının devamı açısından önemli olduğunu söyledi.
Gözyaşı üretiminin azlığına ya da var olan gözyaşının aşırı buharlaşmasına bağlı olarak "kuru göz" sendromunun her yaşta ve cinsiyette görülebildiğini dile getiren Zengin, "Özellikle ortamdaki nemin az olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde buharlaşma çok fazla olduğu için, kuru göz hastalarının şikayetlerinde artış görülüyor" dedi.
Göz kuruluğu şikayetinin, göz kırpmanın azaldığı kitap okuma ya da bilgisayar ekranına bakma gibi durumlarda kendini daha çok hissettirdiğini anlatan Zengin, şöyle devam etti:
"Kişi, bilgisayar başında devamlı bir şeylerle ilgilendiği için göz kırpmayı unutabiliyor. Bu durumda da olması gerekenden çok daha az sayıda gözlerimizi kırparız. Bu da göz yaşımızın çabuk buharlaşmasına ve kuru göz şikayetlerinin oluşmasına neden olur. Şikayetlerin ileri derecede olduğu kuru göz hastaları, bilgisayar başında uzun süre durmaktan kaçınmalıdır. Belirli aralıklarla göz dinlendirilmelidir. Göz kapaklarımızın arasında kalan alanın ıslanmasını sağlayan gözyaşı tabakasının sağlıklı biçimde oluşmasına imkan verilmelidir."
Yüzde 40'ın altına düşen nem şikayetleri artırıyor
Zengin, hastaların göz kuruluğu için suni gözyaşı damlalarını kullanma sıklığını artırmaları gerektiğini ifade etti.
Gözde yanma, batma hissi, kızarıklık, sulanma, sık sık gözü ovuşturma ihtiyacı hissetme gibi belirtilerin ileri kuru göz olgularında görmeyi etkileyecek düzeye erişebileceğini vurgulayan Zengin, "Yazın doğrudan güneş ışığına maruz kalma kurumayı arttırıcı bir faktördür. Bu nedenle açık ortamlardan ziyade kapalı ortamlar tercih edilmeli. Ortamdaki nemin yüzde 40'ın altına düşmesi kuru göz hastalarının şikayetlerini arttırır. Hastalar, bulundukları ortamı nemlendirici önlemler alabilir" diye konuştu.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...