Çinli ve Amerikalı bilim adamları, yaşamın bir milyar yıl önce büyük hücre toplulukları biçiminde örgütlendiğini ortaya koydu.
Sonuçları "Nature Communications" dergisinde yayımlanan çalışmada, 1,56 milyar yıl öncesine dayanan santimetrelik yaşam formlarının, Çin'in kuzeyinde yer alan Yanşan bölgesindeki kil taşlarında muhafaza olduğu belirtildi.
Araştırmada, çıplak gözle görülecek kadar büyük fosillerin, 635 ve 541 milyon yıl önceki zaman aralığında yaygınlaştığı, son örneklerin ise en az 1,2 milyar yıl öncesinden kaldığı ifade edildi.
Bilim adamları, Gaoyuzhuang kaya formasyonlarında keşfedilen gizemli organizmaların, bugün tek hücreli amiplerden bitkilere, mantarlardan hayvanlara her şeyi kapsayan ve ökaryotlar olarak bilinen yaşam formuna mensup olduklarını dile getirdi.
Bu yaşam formlarının, muhtemelen o dönemde okyanusların sahanlık alanlarında yaşamış olduğunu ve yüzeysel olarak yosunlara benzediği belirten araştırmacılar, bitkilerin, bazı bakterilerin ve diğer basit organizmaları güneş ışığını kimyasal enerjiye dönüştürme süreci olan fotosentezi kullanmış olabileceklerini ileri sürdü.
Araştırmada, 53 ayrı numunenin, 26'sının (yüzde 49'u) doğrusal, 16'sının (yüzde 30'u) kama, 8'inin (yüzde 15'i) dil ve 3'ünün (yüzde 6'sı) dikdörtgen şekle sahip olduğu kaydedildi.
Bu deniz organizmalarının 30 santimetre uzunluğunda ve 8 santimetre genişliğinde boyutlara ulaşabildiği belirtildi.
Numunelerden bazılarına ait ince yapıların, pamuk lifiyle eşit, 10 mikrometre uzunluğundaki hücrelerin birbirine yakın şekilde bir araya gelmesiyle oluştuğu açıklandı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...