E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Büyümedeki büyük sır: Lüks! 

Yılın ilk çeyreğinde herkesi şaşırtan yüzde 2.3’lük büyüme tüketimden geldi.

11.06.2015 - 10:06
Büyümedeki büyük sır: Lüks!

Ancak tüketen nüfusun yüzde 99’u değil doları olan ve ilk çeyrekte katlanan yüzde 1’lik kesim oldu. Ne gıda ne giyim harcamaları arttı. Artış sadece konut, otomotiv, oteller gibi lüks tüketimde yaşandı. Sanayi yerinde saydı, inşaat küçüldü. Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras bugünkü yazısında lüks tüketimin büyümeye etkisine dikkat çekerek 2015'in ilk çeyreğinde 7 bin 266 Mercedes satıldığını yazdı. Geçen yılın aynı döneminde ise 3 bin 233 Mercedes satılmıştı.

TÜRKİYE’nin 2015 yılı birinci çeyreğinde yüzde 2.3 büyümesi bütün beklentileri alt üst etmeyi başardı. Tüketici güven endeksi, sanayi üretimi, ihracat, kredilerde artış gibi büyümenin öncü göstergeleri ilk çeyrek için ancak yüzde 1.6 civarında bir büyümeye işaret ederken yüzde 13 değerlenen dolar kurunun kırdığı rekorlar senaryoyu değiştirmeyi başardı. Vatandaşın tüketimi yüzde 4.5 arttı ve bu tek başına 3 puanlık bir büyümeye işaret etti. Ancak tüketim kalemlerine bakıldığında vatandaşın ne gıdaya, ne giyime harcadığı ortaya çıktı.
 
Otomobil, konut, lokanta ve oteller gibi lüks yani temel ihtiyaç değil biraz keyfi tüketim kalemlerinde yüksek artışlar yaşandı. Bu durum Türkiye’nin doları olan en zengin yüzde 1’ini akıllara getirdi. Yılın ilk çeyreğinde döviz tevdiat hesapları dolar bazında 160.5 milyar dolardan 163.3 milyar dolara çıktı. Buna karşılık DTH’ın TL cinsinden değeri ise 369.4 milyar liradan 422.8 milyar liraya ulaştı. Yani 53.4 milyar liralık bir servet birikimi oluştu. Bu servetini tüketime aktaran nüfusun yüzde 1’i, sanayi, kamu yatırımları, özel yatırımlar, inşaat büyümese de Türkiye’yi büyütmeyi başardı.

SANAYİ DURDU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün yılın ilk çeyreğine ilişkin verileri açıkladığında önce bir şaşkınlık yarattı. Yüzde 1.6 beklenilen büyüme yüzde 2.3 geldi. Peki bu büyümenin kaynağı neydi? Verinin ayrıntıları incelendiğinde vatandaşın tüketiminin yüzde 4.5 arttı ve bunun büyümeye katkısı 3 puan oldu. Son çeyreklerde büyümeyi sırtlayan ihracatın yüzde 0.3 azalması ithalatın yüzde 4.1 artması büyümeyi 1 puan düşürdü. Kamunun yatırımları durdu, özel sektör yüzde 2.7 artışla çok düşük de olsa büyümeye 0.48 puanlık olumlu katkı yapmayı başardı. Üretim tarafında da sanayide sadece yüzde 0.8 büyüme yaşanması ve bunun katkısının 0.21 puanda kalması, inşaat sektörünün küçülmesi, finans, ulaştırma ve ticaret sektörlerinde düşük artışlar yaşanması tüm gözleri yeniden vatandaşa çevirdi.
 
İlk çeyrekte büyümenin lokomotifi vatandaş oldu. Ancak tüketici de gıdaya, giyime değil otomotive, konutta, mobilyaya, sağlığa harcadı. Ki gıda harcamaları yüzde 098, giyim harcamaları yaklaşık yüzde 5 azaldı. Ulaştırma yüzde 17, konut harcamaları yüzde 4.4 arttı. Bu durum alt ve orta gelirli yüzde 99’un harcamalarını arttırmadığını da ortaya koydu. Dolardaki artıştan servetini arttıran yüzde 1’lik dilim bu lüks harcamaları yaptı. Yani tüketimle büyüdüğümüz birinci çeyrekte zenginler Türkiye’yi büyüttü. 
İlk çeyrekte kredi hacmi yüzde 6.6 artarak 1 trilyon 323 milyar liraya çıktı. Ticari krediler yüzde 11 artarak 612 milyara, KOBİ kredileri yüzde 4 artarak 346 milyara, tüketici kredileri ile kredi kartları ise yüzde 2.5 artarak 365 milyara ulaştı. Bu vatandaşın krediye çok yüklenmediğini ortaya koydu. Ama ilk çeyrekte döviz tevdiat hesapları dolar bazında 160.5 milyar dolardan 163.3 milyar dolara çıktı. Buna karşılık DTH’ın TL cinsinden değeri ise 369.4 milyar liradan 422.8 milyar liraya ulaştı. Yani 53.4 milyar liralık bir servet birikimi oluştu. Bu da dolar zenginlerinin neden büyümeyi sağladığını gösterdi.

236 DOLAR FAKİRLEŞTİK
TÜRKİYE’de kişi başı milli gelir de dolar cinsinden azaldı. 2014 yılında 10 bin 404 dolar olan kişi başı milli gelir 2015 ilk çeyreği itibariyle 10 bin 168 dolara indi. Bu Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle 236 dolar fakirleştiğimiz anlamına geliyor. Kişi başı milli gelir 5 yıldır 10 bin dolar seviyelerinde çakılı durumda. Bu da 2015’in ilk çeyreğinde de orta gelir tuzağından çıkış için hiç adım atılamadığını gösteriyor.

MERCEDES SATIŞLARI PATLADI 
Büyümenin lokomotifi tarımsal üretimdir, sanayi üretimidir. Tarımın büyümedeki ağırlığı yüzde 4.6 gibi düşük bir ağırlık ama, sanayi kesiminin ağırlığı yüzde 33.2 oranında. 2015 yılının ilk 3 ayında tarımda üretim artışı yüzde 2.7 oldu. Sanayide ise üretim artmadı. Ama ekonomi bütünü ile yüzde 2.3 oranında büyüdü. Büyümenin arkasında tüketim harcamalarının artışı var. Tüketim harcaması ise gıdaya, giyime değil de otomobile, lüks ve ithal otomobile gitti. Ocak-Mart döneminde Türkiye genelinde otomobil satışları yüzde 42, hafif ticari araç satışları yüzde 78 arttı. 2014 yılının ilk 3 ayında 3 bin 233 Mercedes satılmışken, 2015 yılının aynı döneminde 7 bin 266 Mercedes satıldı. BMW satışları 2 bin 826’dan 5 bin 124’e, Audi satışları 2 bin 380’den 3 bin 398’e yükseldi. İlk üç ayda 2014 yılında 68 bin ithal binek otomobili satılmıştı. 2015 yılında 92 bin ithal binek otomobili satıldı. (Güngör URAS/Milliyet)

GEÇİCİ BİR REFAH
AK Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar “Dövizi olan kendini zengin hisseder. Çok güçlü tüm kalemlere yayılan geniş tabanlı bir talep artışından da bahsedemiyoruz. Geçici bir refah artışı, dolardaki değerlenmenin etkisi yadsınamaz. Yılboyunca yaşanmaz. Üçüncü çeyreği de bu belirsizlik nedeniyle kaybedebiliriz” dedi.

1.78 trilyon liralık ekonomi
EKONOMİ yüzde 2.3 büyüyünce Türkiye cari fiyatlarla 1 trilyon 781 milyar 716 milyon liralık ekonomi haline geldi. Yine cari fiyatlarla dolar cinsinden büyüklüğü 794 milyar 652 milyon dolar oldu. Bu da 2014’teki 800 milyar 107 milyon dolar büyüklükten  kayıp yaşandığını gösteriyor.

22 ÇEYREKTİR BÜYÜYORUZ
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin, beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini bildirdi. Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak 22 çeyrektir büyümeye devam ettiğini vurgulayan Babacan, aynı zamanda istihdam artışının da sürdüğünü bildirdi.
 
BÜYÜME KOBİ’LERLE SÜRDÜRÜLEBİLİR
12 bin ticaret ve sanayi odasının üst örgütü olan Dünya Odalar Federasyonu Kongresi’nde konuşan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyümeyi sürdürebilmenin tek yolu olarak KOBİ’leri gösterirken, dünyadaki tüm oda başkanlarını bu konuda harekete geçmeye çağırdı. Hisarcıklıoğlu 2008 krizinden bu yana yapılan reformlarda KOBİ’lerin kaybeden taraf olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında bunu tersine çevirmek istediklerini söyledi.
hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa güne nasıl başladı?
BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 237,65 puanlık yükselişle 79.985,54 puandan başladı.
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
Dolar 2,7420 liradan, Euro 3,1000 liradan güne başladı.
Moody's'ten kritik seçim açıklaması!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten 2015 genel seçimleri ...
 
Büyüme rakamı beklentileri aştı!
Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3'le beklentilerin üzerinde ...
Vatandaşa Müjde! Yüzde 20 İndirimli Geliyor!
Bu yıl yoğun yağışlı geçmesiyle çiftçilerin artan verim sayesinde yüzleri ...
Benzine Ne Kadar Zam Geldi?
Otomobili olanlar için üzücü haber geldi. Benzine büyük oranda zam yapıldı. ...
 
Restoranlar ‘1000’e Çıkacak! Patatesten Sonra Et Üretecek!
Türkiye’de Burger King, Sbarro, Popeyes gibi fast food markalarıyla yatırımlarını ...
Borsa güne nasıl başladı?
BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 510,99 puanlık yükselişle 78.657,24 puandan başladı.
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
Dolar 2,7400 liradan, Euro 3,0980 liradan güne başladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
twitter
Gaziantepspor
hamza hamzaoğlu
nato
barcelona
Afganistan
sınav stresi
Bütçe