Uykusuzluk, dünya çapında birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur ve birçok kişi, daha hızlı uykuya dalabilmek için çeşitli yöntemler deniyor. Magnezyum takviyeleri almak, ekranlardan uzak durmak veya yatmadan önce kafein tüketimini sınırlamak, yaygın olarak tercih edilen bazı alışkanlıklardır. Ancak Oxford Üniversitesi’nden bir araştırmacı, insanların yaptıkları bir hatanın, uykuya dalmayı daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.
Rachel Sharman, Oxford Üniversitesi'nde Uyku Tıbbı Nuffield Klinik Sinir Bilimleri Bölümü'nde kıdemli doktora sonrası araştırmacıdır ve uykusuzluk konusunda önemli bir uyarı yaptı. Sosyal medyadan paylaştığı ipuçlarında en büyük tavsiyesi şuydu: Kendinizi uyumaya zorlamayın.
Sharman, "Yataktaysanız ve uyuyamıyorsanız, kendinizi uyumaya zorlamayın çünkü uyuyamazsınız. Ne kadar çok denerseniz, uyuma olasılığınız o kadar azalır" şeklinde konuştu. Bunun yerine, yatağınızdan kalkıp rahat bir yerde oturup tekrar uykulu hissedene kadar bir şeyler okumayı önerirken, uykulu hissettiğinizde ise tekrar yatağa dönmek en sağlıklısı olacaktır.
UYKUYA ÖNCELİK VERİN
Rachel Sharman, yatakta uyumaya çalışmak yerine, uykusuzluk hissiyle yatakta daha fazla zaman geçirmek yerine bu durumun, beynin yatak odasını uyku yerine uyanıklıkla ilişkilendirmesine neden olacağını belirtti. Bununla birlikte, uyku düzenini daha iyi hale getirmek için bazı diğer ipuçları da veriyor. Uykusuzlukla başa çıkmanın anahtarlarından biri "uykuya öncelik vermek" olduğunu vurgulayan Sharman, uykuya ne kadar değer verirseniz o kadar iyi bir uyku alabileceğinizi söylüyor. Bunun için, yatma saatini belirli tutmak, her gece aynı saatte yatmaya özen göstermek faydalı olabilir.
Öte yandan geceyi iyi bir uykuya hazırlamak için bir dinlenme rutini oluşturmak da önemlidir. Rachel, uykuya geçişi kolaylaştırmak için yatmadan en az 60 dakika önce ışıkları kısmayı, kitap okumayı, rahatlamayı ve yemek yememeyi öneriyor. Bu şekilde beyin, geceyi uyku için hazırlamak adına sessiz bir ortamda olmalı. Sharman, yatak odası ortamının da uykuya elverişli olması gerektiğini de belirtti. İyi bir uyku ortamı için, 19 derece civarında bir sıcaklık, karanlık ve sessiz bir odanın önemini vurguladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...