Cezayir 90'lı yıllarda, seçimlerin iptal edilmesi üzerine çıkan çatışmalar ve iç karışıklıklardan sonra yine benzer bir tehlikeyle karşı karşıya.Şimdiki tehlikenin nedeni ise haftalık tatil günlerinin değiştirilmesi.
Hafta sonu tatilinin Perşembe-Cuma'dan Cuma-Cumartesi'ye alınması ülkede büyük tepkilere neden oldu.
Ülkedeki muhalefet, karar çok sert tepki göstererek kararın, iddia edildiği gibi mali değil siyasi olduğunu belirtti. Muhalifler, uygulamanın yıllardır yapılmak istendiğini hatırlatarak "bu uygulamanın asıl amacı hafta sonu tatilini Cumartesi-Pazar yapmaktır" diyorlar.
YENİ UGULAMA 3 HAFTA SONRA
Cezayir Bakanlar Kurulu, hafta sonu tatilinin Perşembe Cuma günü yerine, Cuma Cumartesi günleri yapılmasını kararlaştırdı. Yeni uygulama 14 Ağustos 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Kararla ilgili farklı eleştiriler yapılıyor. Ülkedeki İslami akımlar, karar gerekçesi olarak öne sürülen ekonomik sebeplerin inandırıcı olmadığını, kararda ideolojik hedefler bulunduğunu belirtiyor.
Muasır Cezayir İslami Partisi Başkanı Dr. Ahmed bin Muhammed, kararın ekonomi ile ilgili bir uygulama olduğunun ilan edildiğini hatırlatarak, gerekçede bildirilen, Cezayir halkının 7 milyona yakınının dış ülkelerle bağlantılı iş yaptığı veya çalıştığı bilgisinin yanlış olduğunu ifade etti.
Bin Muhammed; 'Madem ki ekonomiye bu kadar önem veriyorlar, neden Afrika festivaline 100 milyon Euro harcadılar, Buteflika'nın seçimleri kazanacağı önceden bilinmesine rağmen, neden Cumhurbaşkanlığı seçimlerine o kadar masraf yaptılar?' şeklinde konuştu.
Bin Muhammed 'Kararın arkasında siyasi ve ideoleojik sebepler bulunmaktadır. Ülkedeki laik kesim yıllardır hafta sonu tatilini değiştirmek istiyordu.' dedi.
Muhalif İslami Hareketlerden Vatan Islah Hareketi Genel Sekreteri Cemal bin Abdusselam de kararın arkasında ideolojik gerekçeler bulunduğu ifade ederek, 'Bu değişiklik Batı ülkelerinin baskısı sonucunda gerçekleştirilmiştir, asıl hedefleri hafta sonu tatilini Cumartesi Pazar yapmaktı.' dedi.
Bilidiği gibi FI'in seçimleri kazanması üzerine yönetime el koyan askeri cuntanın seçimleri iptal etmesiyel iç savaş çıkmıştı. Çoğu sivil ve failimechüllerden oluşan can kaybı 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Batının islamcı tehlikesi bahanesiyle destek verdiği b u insan kıyımında Cezayir henüz yaralrını sarmamıştı
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...